Is op je rug slapen in je zwangerschap gevaarlijk?
Misschien wil je wel altijd op je rug slapen, maar kan dit nog als je zwanger bent? Het is soms moeilijk voor je om een fijne en veilige slaaphouding te vinden die bij je past. Vooral als je buik groter wordt gedurende de zwangerschap en dan in de weg komt te zitten.
Is slapen op je rug gevaarlijk voor je ongeboren baby?
Slapen op je rug
Wanneer je graag wilt slapen op je rug is dat niet gevaarlijk voor je ongeboren baby. Je kunt hier wel het best mee stoppen na ongeveer 20 weken en dan een andere slaaphouding aanhouden die beter is voor je baby. Wanneer je wel op je rug blijft slapen kan het zo zijn dat het stromen van het bloed naar de grote lichaamsaders wordt afgekneld. Dit komt doordat de baby groeit en dat gewicht op de baarmoeder terecht komt. Dit zortg ervoor dat het op de bloedvaten gaat drukken. Dit brengt weer als gevolg mee dat er geen zuurstof en bloed stroomt naar de hersenen van de baby, waardoor de hartslag zal dalen.
Het advies is dus om niet op je rug te slapen na de tweede helft van je zwangerschap. Er is onderzoek naar gedaan en zou voor ernstige risico’s kunnen zorgen. Maar de kans dat je baby iets van gevaar oploopt is echt wel heel erg klein, dus geen zorgen.
Wakker worden op je rug
Het kan natuurlijk zo zijn dat je op je zij bent gaan slapen, maar je toch weer wakker wordt op je rug. Geen ramp, dit is niet gevaarlijk. Je gaat dit opmerken in je slaap, want je krijgt dan klachten. Je kan er duizelig of misselijk van worden. Zodra je wakker wordt moet je gewoon meteen weer in de juiste slaaphouding liggen en dan is er geen gevaar meer voor je ongeboren baby.
Beste slaaphouding
Wanneer je zwanger bent kun je het beste gaan liggen op je zij, en dan nog het liefste op je linkerzij. Dan zou de placenta de beste doorbloeding krijgen. Je zal hieraan moeten wennen als je altijd al een rugslaper bent geweest, maar dit gaat vanzelf prettiger worden.