Hoe veilig is jouw babyfoon? ‘Soms kunnen hackers live meekijken in de babykamer’

06.01.2023 18:25

Je babyfoon: het apparaat waarop je kunt zien hoe je kind slaapt en of het stil is in de babykamer. Maar ze zijn ook gevoelig voor hackers, blijkt.

Je moet er niet aan denken dat er een vreemde meekijkt bij jullie thuis, maar via een babyfoon zou dat zomaar kunnen.

In Volendam is het deze week misgegaan, zeggen de ouders.

“Vandaag ben ik op huisbezoek geweest op een adres waar men via een website rechtstreeks de kinderkamer in kon kijken, LIVE!”, schrijft digitaal wijkagent Jaap Molenaar op Facebook. Het gezin maakte gebruik van een wifi-/IP-camera. “Vaak superhandig, maar ook vaak onveilig.” Soms doen hackers het om gewoon te kunnen kijken naar kinderen en ouders, soms doen hackers het om te kijken wanneer deze mensen niet thuis zijn zodat ze kunnen inbreken. In andere gevallen doen ze het om geluiden via de babyfoon te maken om de mensen te laten schrikken.

Als enige echt veilig

Hoe het zomaar kan gebeuren? Dat komt met name omdat mensen het standaardwachtwoord op een babyfoon niet wijzigen. Die kun je simpelweg googelen, meestal is het iets van ‘admin’. Ook de babyfoon in Volendam werd dus gehackt. Dat had tot gevolg dat de digitale recherche ontdekte dat livebeelden vanuit een Volendamse kinderkamer weken tot maanden op internet te zien waren. Vreselijk naar voor de ouders. Hoe vaak dit precies voorkomt, is niet te zeggen. Volgens agenten kun je het beste geen babyfoon gebruiken die is aangesloten op het wifi. Pas de basisinstellingen aan.

“En kies voor een babyfoon van een gecertificeerd bedrijf, dat in Nederland mag leveren. Een DECT of digitale babyfoon is als enige 100% beveiligd tegen afluisteren. Het signaal tussen de ouderunit en de babyunit is namelijk versleuteld. Daardoor is het niet mogelijk om per ongeluk op hetzelfde kanaal af te stemmen als de buren.” Vooral de wifi babyfoon die naast geluid ook beelden naar de ouderunit verstuurd, kan kwetsbaar zijn voor hackers. Met name als deze camera’s ook buitenshuis te benaderen zijn via de smartphone.

Bron: LINDA. / Beste keuze babyfoon