De grootste onbekende fout die moeders maken als ze borstvoeding geven

22.06.2024 21:30

Je geeft je kind jouw melk en dat is prachtig, dat het zo kan. Maar er is een grote fout die bijna alle moeders maken bij het geven van borstvoeding en die is behoorlijk onbekend.

Heel belangrijk dus, om deze fout te herkennen.

En dat is met name het moment aanvoelen dat het beter is om af te bouwen met de borstvoeding en te stoppen. Borstvoeding geven vergt veel energie. Het lichaam van een moeder verbrandt extra calorieën om melk te produceren, en zonder voldoende rust en voeding kan dit je uitputten.

De ultieme fout bij het geven van borstvoeding

De eerste weken en maanden na de geboorte zijn emotioneel intens. Slaapgebrek, hormonale veranderingen, en de verantwoordelijkheid voor een nieuwe baby kunnen een grote tol eisen op de mentale gezondheid van een moeder. Dat is oké. Voel je daar niet bezwaard over. Denk aan jezelf in deze periode. Zelfzorg is geen luxe, maar een noodzaak voor zowel de fysieke als mentale gezondheid van de moeder, en uiteindelijk ook voor de gezondheid en het welzijn van de baby. Door aandacht te besteden aan rust, voeding, en emotionele steun kunnen moeders de uitdagingen van borstvoeding beter aan en genieten van deze bijzondere tijd met hun baby. Zeg ‘nee’ tegen waar je geen zin in hebt, en doe waar je blij van wordt.

Maar voel goed aan wanneer het genoeg is en wanneer je beter kunt stoppen met het geven van de borst. Je hoeft niet ‘heel lang’ door. Wat is ‘lang’? Dat is voor iedereen anders. Sommigen stoppen na een paar weken met moedermelk geven, anderen pas na een paar jaar. En met flesvoeding groeit je kind ook veilig op.

Signalen dat je beter kunt stoppen

Gezondheidsproblemen van de moeder

 • Chronische pijn: Als je aanhoudende pijn ervaart tijdens het voeden, ondanks hulp van lactatiekundigen en andere deskundigen, kan dit een teken zijn om te overwegen te stoppen.
 • Medische aandoeningen: Sommige medische aandoeningen of behandelingen (zoals bepaalde medicijnen of therapieën) kunnen borstvoeding onveilig maken voor de baby.
 • Uitputting en stress: Als borstvoeding je lichamelijk en emotioneel uitput, en dit je algehele gezondheid schaadt, is het belangrijk om alternatieven te overwegen.

2. Gezondheidsproblemen van de baby

 • Groei- en ontwikkelingsproblemen: Als je baby niet goed groeit of ontwikkelt, zelfs met frequente voeding, kan het nodig zijn om over te stappen op flesvoeding om te zorgen dat je baby voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
 • Allergieën of intoleranties: Sommige baby’s kunnen allergisch zijn voor stoffen in de moedermelk, vooral als de moeder bepaalde voedingsmiddelen eet.

3. Gebrek aan Melkproductie

 • Aanhoudende lage melkproductie: Als je ondanks verschillende technieken en hulpmiddelen niet voldoende melk kunt produceren om je baby te voeden, kan het overwegen van flesvoeding een betere optie zijn.
 • Niet tevreden baby: Als je baby na elke voeding nog steeds hongerig lijkt, kan dit een teken zijn dat hij of zij niet genoeg melk binnenkrijgt.

4. Levensomstandigheden en praktische Ooverwegingen

 • Terugkeren naar werk: Voor sommige moeders kan het moeilijk zijn om borstvoeding te combineren met een drukke werkagenda, vooral als er geen faciliteiten zijn voor kolven op het werk.
 • Reizen of drukke levensstijl: Als je vaak reist of een zeer drukke levensstijl hebt, kan het praktischer zijn om over te stappen op flesvoeding.

5. Emotionele Overwegingen

 • Gebrek aan bonding: Hoewel borstvoeding vaak helpt bij het vormen van een band tussen moeder en kind, kan dit soms ook als een last voelen. Als je negatieve gevoelens hebt over het voeden, kan het belangrijk zijn om je welzijn te heroverwegen.
 • Mentale gezondheid: Stress, angst, of postpartum depressie kunnen verergeren door het gevoel van verplichting om borstvoeding te geven. In dergelijke gevallen kan stoppen met borstvoeding en overstappen op flesvoeding bijdragen aan herstel.

6. Einde van het natuurlijke voedingsproces

 • Baby’s interesse afneemt: Naarmate je baby ouder wordt, kan hij of zij geleidelijk de interesse in borstvoeding verliezen, wat een natuurlijk moment kan zijn om te stoppen.
 • Overgang naar vast voedsel: Als je baby goed begint te eten en genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt uit vast voedsel, kan dit een teken zijn dat borstvoeding minder noodzakelijk wordt.

Je bent goed genoeg, mama. Wees trots op jezelf.

Bron: Stanford Medicine