Gratis kinderopvang voor iederéén: volgend jaar een feit?

22.04.2021 18:23

Steeds vaker klinkt het geluid in de politiek: er wordt gestreden voor gratis kinderopvang voor iedereen. Ongeacht je inkomen of achtergrond, je zou gratis kinderopvang moeten krijgen. 

Zeker voor 2 dagen per week.

Gratis

De voordelen? Zo zouden vrouwen met name wat meer gemotiveerd zijn om te gaan werken. En aangezien je voor kinderopvang toch al veel toeslagen krijgt, kost het de overheid niet eens zoveel meer geld. Nederlandse ouders willen een ander kinderopvangsysteem om werk en zorg gelijker te kunnen verdelen én financiële stress weg te nemen, blijkt uit onderzoek. Zeker 75% van de mensen zegt dat ze hun leven veel beter kunnen indelen als deze zorg van opvang weg is. Als je je bedenkt hoe duur de eerste 4 jaren met een kind zijn, dan schrik je daar soms als moeder behoorlijk van.

Stress

Meer dan de helft van onze respondenten geeft aan dat zij vindt dat ouders de dupe zijn van het huidige toeslagensysteem. Daarbij zorgen de hoge kosten van de kinderopvang bij 64% voor financiële stress. Het lastige voor vrouwen is met name dat ze wel meer willen werken, maar dat het beetje meer geld dat ze hiermee verdienen niet opbokst tegen de hoge kosten van de opvang. En daarom is het vaak ‘voordeliger’ als de moeder het grootste zorgen voor de kinderen op zich neemt.

Lees ook
Dít kost het als je je kind vijf dagen per week naar de opvang laat gaan

Het is er tijd voor, toch?

In andere landen, zoals in Scandinavië, is de gratis opvang al de norm. Daarom is het helemaal niet zo gek idee dat het volgend jaar misschien wel eens raak kan zijn. De roep om gratis kinderopvang wordt steeds luider, ook in veel partijprogramma’s stond het afgelopen maart tijdens de verkiezingen op de agenda. Onder andere GroenLinks, D66, PvdA, SP, de Branchevereniging voor Maatschappelijke Kinderopvang en vakbond FNV pleiten voor gratis kinderopvang als basisvoorziening. En wie weet wordt dat snel gerealiseerd.

Bron: Ouders van Nu