Het is een goed teken als je kind in je buik heel hard schopt

18.04.2021 10:20

Het is misschien niet zo comfortabel voor je blaas, maar het is volgens experts een goed teken als je baby in je buik heel hard schopt.

In de eerste maanden van je zwangerschap kun je er misschien niet op wachten, het moment dat je je baby voelt.

Slimmerik

Vanaf een week of 19, 20 is het vaak zover: je voelt je baby goed bewegen in je buik. Heel gezellig. Maar soms schopt je kindje écht hard en kan het zelfs een beetje ongemakkelijk aanvoelen. Maar daar hoef je je in ieder geval geen zorgen om te maken: het is prima als je kind dat doet. Volgens Brits onderzoek, gepubliceerd in het wetenschapsblad Scientific Reports, schoppen baby’s in de buik om hun hersenen te laten groeien, in het bijzonder het gebied in de hersenen dat zintuiglijke informatie verwerkt. Ofwel: je kind wordt er eigenlijk alleen maar intelligenter van.

Ontwikkeling

Door te bewegen en schoppen, ontdekt je baby zijn eigen lichaam. Hij of zij maakt zich klaar voor het leven buiten de baarmoeder. Trappelen is dus een goed teken, als je dat veel meemaakt. Zeker aan het eind van de zwangerschap als de bevalling nadert, is het prettig dat je kindje zich klaarmaakt voor de wereld. De eerste bewegingen in de buik maakt je baby niet zozeer bewust, zegt bio-engineer Niamh Nowlan van Imperial College London. Dus in het begin is het meer een soort reflex, wat door een signaal van de hersenen zo tot stand komt. Maar aan het eind van je zwangerschap is het wél steeds meer bewust, aldus experts.

Lees ook
Vrouwen kunnen 6 jaar na de bevalling baby nog voelen schoppen in de buik

En er is meer. Want je stelt je als zwangere vrouw dus écht niet aan: je kind kan behoorlijk hard trappen. En dat kun je goed voelen, in je blaas of op je ribben. Onderzoekers van Imperial College London hebben vastgesteld dat de beentjes van een baby van 20 weken al sterk genoeg zijn om een bal weg te schoppen. Tien weken later zijn de benen op hun sterkst.

Bron: Motherly