Waarom het volgens psychologen slim is om nú alvast je kerstboom neer te zetten

19.10.2020 10:34

Kerstmis pas eind december? Welnee. Begin gewoon lekker nu al aan die kerstboom. Want hoe eerder je die hebt staan, hoe gelukkiger je zou zijn.

Dat heeft een simpele verklaring volgens psychologen.

Happy mind

Een versierde boom in huis associeer je met je jeugd, met fijne herinneringen die je deelt met je naasten. Tijden waarin het niet om werk, geld en stress gaat, maar om samen zijn en tijd met je geliefden doorbrengen. En er is meer. ,,Het zorgt voor een neurologische verandering in je brein waar je gelukkig van wordt”, zo verklaart psychologe Deborah Serani aan Today. ,,Alles wat je even uit je normale routine haalt, prikkelt je zintuigen.” Het kan dan ook zorgen voor een boost dopamine: het gelukshormoon in je brein. Niet alleen geldt dit voor jou natuurlijk, maar ook voor je partner en kinderen. Everybody happy thuis, dus.

Versieren maar

Dat heeft niet alleen met die fijne associaties te maken, maar ook met de lichtjes, kleuren en geuren die er bij komen kijken. Volgens chromotherapie, ook wel kleurentherapie, zorgen de lichtjes en kleuren voor meer energie en een blijer gevoel.  Vrolijke ballen en lampjes zien hangen in jouw favoriete kerstkleuren, doet je humeur elke dag weer goed. Zodra je je kerstboom ziet, ben je weer blij. Dat werkt keer op keer: en dus ook al in oktober. Dus hop, haal die ballen maar in huis. Het is er tijd voor.

Bron: Popsugar