Gezonde baby’s schoppen extra veel én harder dan gemiddeld in de buik

01.06.2021 12:00

Sommige vrouwen voelen hun baby al vanaf een week of 16 schoppen, anderen juist rond de 20 weken. Maar hoe dan ook: op een bepaald punt in je zwangerschap voel je je baby bewegen. 

En dat is een goed teken, zeggen meerdere onderzoekers.

Opletten

Want; actieve baby’s die veel en hard schoppen en trappelen, zijn vaak ook gezonde baby’s. Want, zo blijkt uit studies: baby’s die weinig of niet veel bewegen in de buik, kunnen juist fysieke gezondheidsproblemen hebben. “Wanneer de baby zich niet of weinig beweegt in de baarmoeder kan dit leiden tot aangeboren afwijkingen, zoals verkorte gewrichten en dunne botten die gevoelig zijn voor fracturen”, aldus onderzoeker Nowlan.

Hoeveel is veel?

Maar wanneer beweegt je baby nou veel, of juist weinig? Dat is per vrouw en per zwangerschap verschillend. Volgens Nowlan is er geen vaste hoeveelheid normale foetale beweging tijdens de zwangerschap. “Zwangeren wordt verteld dat ze moeten letten op significante veranderingen in de beweging van de baby. Dat is eigenlijk het enige advies dat kan worden gegeven.”

 

Lees ook
Goed teken: overgeven tijdens je zwangerschap vertelt je dat je een gezonde baby draagt

En er is natuurlijk meer beweging dan alleen die schopjes tegen je blaas. ‘Een baby maakt naast schoppen, ook andere bewegingen. Zo opent en sluit de baby zijn mond, beweegt hij zijn hoofd en zuigt hij aan zijn duim. Ook maakt hij ademhalingsbewegingen. Een baby ademt dan geen lucht in, maar vruchtwater. Dit is goed voor de borstspieren van de baby.’

Bron: HealthLine