Is het gevaarlijk om vier weken na je bevalling al seks te hebben?

04.07.2024 11:31

Sommige vrouwen moeten er niet aan denken na hun bevalling, maar iedereen verschilt. Wat als je wel weer seks wilt hebben, vier weken na je bevalling? Mag dat, of kan het gevaarlijk zijn?

Het is een veelgestelde vraag onder nieuwe ouders: ‘Mag je vier weken na je bevalling al seks hebben?’ Hoewel er geen universeel antwoord is dat voor iedereen geldt, zijn er wel enkele algemene richtlijnen en overwegingen die kunnen helpen bij het maken van deze beslissing.

Medische Overwegingen

 1. Genezing van het lichaam:
  • Na een vaginale bevalling heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen van eventuele scheurtjes, episiotomieën (knip) en zwellingen. De genezing van deze wonden kan enkele weken duren.
  • Na een keizersnede moet de incisie voldoende genezen zijn om te voorkomen dat deze opnieuw opengaat of geïnfecteerd raakt.
 2. Lochia:
  • Lochia is de vaginale afscheiding die bestaat uit bloed, slijm en baarmoederweefsel en die enkele weken na de bevalling kan aanhouden. Het is belangrijk dat deze afscheiding is gestopt voordat je weer seksueel actief wordt, om infecties te voorkomen.
 3. Pijn en comfort:
  • Het is normaal dat vrouwen na de bevalling pijn of ongemak ervaren. Dit kan invloed hebben op hun verlangen en vermogen om seks te hebben. Luister naar je lichaam en wacht tot je je comfortabel voelt.

Psychologische Overwegingen

 1. Emotionele bereidheid:
  • Een bevalling is een intense ervaring die zowel fysiek als emotioneel uitputtend kan zijn. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat beide partners emotioneel klaar zijn om de seksuele relatie weer op te pakken.
 2. Communicatie met je partner:
  • Open communicatie met je partner over verwachtingen, angsten en behoeften is cruciaal. Het is belangrijk dat beide partners zich comfortabel en klaar voelen om weer seks te hebben.

De algemene aanbeveling van veel zorgverleners is om te wachten tot de postnatale controle, meestal zes weken na de bevalling, voordat je weer seks hebt. Tijdens deze controle kan je arts beoordelen hoe goed je lichaam hersteld is en of het veilig is om seksuele activiteit te hervatten.

Persoonlijke overwegingen

 1. Elke bevalling is uniek:
  • De hersteltijd kan variëren afhankelijk van factoren zoals de aard van de bevalling (vaginaal of keizersnede), eventuele complicaties en de algemene gezondheid van de moeder.
 2. Luister naar je lichaam:
  • Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en niet te haasten. Als je na vier weken nog niet klaar bent voor seks, is dat volkomen normaal.

Hoewel sommige vrouwen zich vier weken na de bevalling klaar kunnen voelen om weer seks te hebben, is het belangrijk om medisch advies in te winnen en te wachten tot je lichaam voldoende is hersteld. De zes weken postnatale controle biedt een goed moment om deze kwestie met je arts te bespreken en ervoor te zorgen dat alles in orde is. Onthoud dat het belangrijkste is om zowel fysiek als emotioneel klaar te zijn voordat je de seksuele relatie met je partner hervat.