Peuters tussen de 2 en 3 jaar zijn gemiddeld na 3 maanden oefenen zindelijk

02.05.2020 12:14

Wanneer je peuter aan de zindelijkheidstraining toe is, dat verschilt per kind. De meeste kinderen beginnen tussen de 24 en 36 maanden met plassen en poepen op het potje.

Hoe snel een kind dan leert om zindelijk te zijn, verschilt. De meeste kinderen doen er gemiddeld 3 maanden over om overdag de luier droog te houden.

Maar andere kinderen leren het weer binnen een paar dagen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen de laatste tijd steeds later zindelijk worden. In vergelijking met 30 jaar geleden scheelt het al zo’n 7 maanden. Waren kinderen rond 1970 gemiddeld met 23,7 maanden zindelijk (25,9 maanden voor de jongens, en 21,5 maanden voor de meisjes), inmiddels is dat verschoven naar 31,2 maanden (32,6 maanden voor de jongens, en 29,7 maanden voor de meisjes).

Toch is er iets opmerkelijks te zeggen over de leeftijd waarop je begint met potjes en wc’s:

  • Hoe jonger het kind, (vooral dus jonger dan 24 maanden), hoe langer het duurt voordat het zindelijk is;
  • en omgekeerd geldt ook: hoe ouder het kind is (vanaf 24 maanden), hoe sneller het zindelijk wordt.

Nog eventjes wachten met de training en stickers voor elke droge luier, zou dus geen slecht plan zijn. Over het algemeen wordt wel aangenomen dat eerder beginnen dan 18 maanden vrijwel onmogelijk is: jonge dreumesen hebben nog geen controle over hun eigen blaas. De zenuwen van de blaas en darmen zijn nog niet zo ontwikkeld dat er duidelijke signalen naar de hersenen gaan. De meeste kinderen zijn rond hun 3e jaar helemaal gewend aan de wc en klaar met luiers. Toch geldt dat ook zeker niet voor alle kinderen: maar liefst 25 à 30% is pas na het 4e jaar helemaal zindelijk.

Bron: Ouders.nl

De mooiste mama-kettinkjes koop je hier: