6 gekke signalen waar je een overprikkeld kind gelijk aan herkent
Gekke signalen bij een overprikkeld kind? Die zijn er zeker. Want het is soms wel vermoeiend, kind zijn. Overprikkeling bij kinderen kan op veel verschillende manieren tot uiting komen. Het zijn niet altijd de typische driftbuien of huilpartijen waar je aan denkt.
Sommige signalen zijn minder voor de hand liggend, maar kunnen je wel laten zien dat je kind even genoeg heeft. Dat het misschien te druk en teveel is.
Hier zijn een aantal gekke, maar duidelijke signalen die wijzen op een overprikkeld kind:
1. Extreme giechelbui
Soms lijkt het alsof een kind in een grappige bui is, maar let op: eindeloos giechelen zonder duidelijke reden kan een teken van overprikkeling zijn. Het is vaak een manier om spanning af te reageren.
2. Gekke bewegingen maken
Draaien, springen, friemelen of andere ongecontroleerde bewegingen kunnen signalen zijn dat ze te veel hebben meegemaakt en niet meer stil kunnen zitten.
3. Verlies van spraak of woordenschat
Sommige kinderen stoppen met praten of vallen terug op simpele woorden, omdat hun brein te veel informatie heeft om te verwerken. Ze kunnen opeens nog maar een paar woorden zeggen, of spreken de letters niet goed uit.
4. Overmatige hechting aan een bepaald object
Een kind dat plotseling obsessief vastklampt aan een knuffel, deken of speelgoed kan dat doen als een manier om zichzelf te kalmeren in een overprikkelde toestand.
5. Over-energie of hyperactiviteit
Een overprikkeld kind hoeft niet altijd moe en hangerig te zijn. Soms uit het zich in overmatige energie, alsof ze alles willen ontladen door te rennen, springen of schreeuwen.
6. Gekke eetgewoontes
Plotseling niks willen eten of juist ineens heel veel (vaak ongezond) eten kan een teken zijn van overprikkeling. Eten wordt dan een manier om controle te houden of zichzelf te kalmeren.
Hoe herken je het verschil met ‘gewoon gedrag’?
Let op de context. Als je kind een lange dag achter de rug heeft, veel indrukken heeft verwerkt of uit een drukke omgeving komt, kunnen deze signalen wijzen op overprikkeling. Let ook op hoe lang het gedrag aanhoudt en hoe intens het is.