Fleur: ‘Langer dan zes maanden borstvoeding geven levert ook kritiek op’

06.03.2021 18:11
borstvoeding

Fleur geeft haar zoon langer dan een half jaar borstvoeding en krijgt daar commentaar op. “Dat kan echt niet, zo’n grote baby aan de borst.”

“Geef je nou nog steeds borstvoeding? Hij heeft er al genoeg van gehad, toch? Zou je niet eens stoppen? Je wordt geen langvoeder toch?”

Zomaar een aantal vragen die ik krijg nu ik negen maanden borstvoeding geef aan mijn zoontje. Toen ik negen maanden geleden begon aan mijn eerste borstvoedingsavontuur stond ik er heel open in: ik zou wel zien hoe het loopt, maar ik wilde er alles aan doen om het te laten slagen. Het was niet makkelijk en het heeft zeker wat tranen gekost. Van kloven, naar productiedippen tot aan dramatische kolfopbrengsten op het werk.

Leren over borstvoeding

Als je aan zwangeren de vraag stelt of ze borstvoeding willen geven, krijg je bijna altijd het antwoord: ik zie wel of het lukt. Gisteren luisterde ik een podcast van Mom&Co (aanrader!) waarin lactatiekundige Myrte van Lonkhuijsen te gast was. Zij zei dat vrouwen misschien de definitie van lukken soms wat moeten bijstellen. Want wat is de definitie van lukken? Is dat als de borstvoeding na zes dagen al vlekkeloos verloopt? Is dat wanneer er zich geen problemen voordoen in de eerste drie maanden? Dat is namelijk niet realistisch. In alle gevallen is borstvoeding geven een proces. Een proces waarin we moeten leren, moeten schakelen en waarin we vele malen vallen en weer moeten opstaan.

Lees ook
Kan het kwaad om dat ene wijntje te drinken terwijl je borstvoeding geeft?

Geen taboe

Ik vind het bijzonder dat er een soort van taboe heerst rondom het ‘lang’ geven van borstvoeding. Is borstvoeding niet iets wat de natuur ons gegeven heeft? Waar het vrouwelijk lichaam onder andere voor bedoeld is? De WHO adviseert niet voor niets tenminste borstvoeding te geven tot de leeftijd van twee jaar. Er zijn talloze onderzoeken waarin wordt bewezen dat het geven van borstvoeding enorm veel voordelen heeft voor de gezondheid van de baby, maar óók voor de gezondheid van de moeder. Zo is er bijvoorbeeld aangetoond dat het geven van borstvoeding langer dan zes maanden je baby onder andere beschermt tegen allerlei soorten kinderkanker en diabetes. Daarbij wordt de kans op problemen met het gezichtsvermogen, het gebit en de kans op obesitas, indien je langer voedt, verkleind.

Stoppen?

En ondanks alle aangetoonde, wetenschappelijke bewijzen én het advies van de WHO, krijg ik na 9 maanden voeden de vraag wanneer ik eens ga stoppen. Vreemd. Ik vraag tenslotte ook niet aan ouders die hun kindjes kunstvoeding geven wanneer ze daar eens mee gaan stoppen.

Lieve mama’s, lieve papa’s: of je nou kunstvoeding of borstvoeding geeft, er is geen goed of fout wat betreft het voeden van je baby. Áls je je baby maar voedt. Het allerbelangrijkste is dat we elkaar in onze waarden laten, elkaar niet veroordelen en dat we gelukkig zijn met onze keuzes. Want: een happy mama is een happy baby. ♥️

Tekst: Fleur van Hillegondsberg