Nieuw onderzoek bewijst: als je dít eet in je zwangerschap, krijg je een slimmer kind

01.07.2020 08:45

Soms nemen we onderzoeken een beetje met een korreltje zout, want eerlijk: je kunt niet alleen door iets te eten een slimmer kind krijgen. Maar als je de natuur een beetje wilt helpen…

Dan is er volgens onderzoekers iets wat je echt in je dieet moet zetten tijdens je zwangerschap. En dat zijn: noten.

Het blijkt allemaal  uit nieuw onderzoek van het Spaanse Institute for Global Health. Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap minstens 55 tot 85 gram noten per week aten, scoorden namelijk hoger op test die het geheugen, focus en IQ meten. De Spaanse onderzoekers hebben maar liefst 2.208 zwangere vrouwen geanalyseerd. En diezelfde vrouwen deden nog mee aan het onderzoek toen hun kinderen al 8 jaar oud waren. Zo konden ze goed checken welke gewoontes in de zwangerschap eventueel konden leiden tot slimmere kinderen.

En dan maakt het dieet van een moeder dus wel degelijk uit, zelfs als de baby nog maar in de buik zit. “Het brein van een baby ondergaat heel wat complexe veranderingen tijdens de zwangerschap”, legt hoofdonderzoeker Florence Gignac uit. “Deze studie toont aan dat wat de moeder eet een belangrijke invloed heeft op de ontwikkeling van dat babybrein. Het kan zelfs langetermijneffecten hebben.”

En wat je dan vooral moet eten? “Dit is de eerste keer dat we dit effect hebben gezien en het is niet genoeg informatie om richtlijnen te veranderen”, geeft onderzoeker Jordi Julvez aan. “We moeten deze resultaten gaan vergelijken met de uitslag van nieuwe onderzoeken. Toch zou ik zwangere vrouwen aanraden minstens 3 keer per week noten te eten. Vooral amandelen, walnoten en hazelnoten.”

Bron: New York Times

De leukste mama sieraden die je om wilt hebben: