Dít is hoe je eerste menstruatie na je bevalling precies gaat

05.05.2021 15:03

Na je bevalling ben je er wel even klaar mee, waarschijnlijk, met dat bloeden down under. Maar toch gaat het na verloop van tijd weer gebeuren: je wordt weer ongesteld. 

En dat voelt toch net even anders, die eerste menstruatie na je bevalling.

Aan de tiet

De een wordt keurig na 6 weken na de bevalling weer ongesteld, bij de ander duurt het weer 3 maanden. Meestal is het zo dat als je borstvoeding geeft, je eerste menstruatie wat langer op zich laat wachten. Bij tachtig tot negentig procent van de vrouwen blijft de menstruatie weg zolang er borstvoeding wordt gegeven, omdat het hormoon prolactine (dat zorgt voor de aanmaak van melk) de opbouw van baarmoederslijmvlies en de eisprong onderdrukt. Als je stopt met borstvoeding, komt het meestal na een maand of 3 weer op gang, je cyclus. Maar: dit geldt zeker niet voor alle vrouwen die borstvoeding geven. Heel veel vrouwen zijn ook vruchtbaar als ze nog een kind aan de borst hebben.

Lees ook
Volgens experts zou je pas 1 jaar na je bevalling weer aan het werk moeten gaan

Anticonceptie

Daarom kun je sneller zwanger worden dan je denkt. Zelfs als je nog geen bloed hebt gezien na je bevalling, kun je toch alweer zwanger worden. Die eerste eisprong heb je namelijk natuurlijk al voordat je ongesteld wordt. Je kunt 6 weken na je bevalling een spiraal plaatsen, mocht je dat willen. En met de pil kan ook worden begonnen, gelijk na je bevalling, als je geen borstvoeding geeft. Meestal krijg je weer dezelfde cyclus terug als dat je ooit had.

Bron: Gezondheidsplein.nl