Baby’s en peuters eenkennig na quarantaine: dat wordt opnieuw wennen op de crèche

08.05.2020 08:30
quarantaine

Na twee maanden thuis bij papa en mama te zijn geweest, is het voor veel kinderen spannend om maandag 11 mei weer naar de crèche of naar school te gaan. Zeker voor eenkennige kinderen.

Want thuis is het ritme nu bekend en is het veilig, vertrouwd en warm. Het is ook ontzettend knus om zoveel tijd met papa en mama door te brengen.

Maar daar komt na deze quarantainetijd een einde aan, maandag. Kinderpsycholoog Tischa Neve, die veel bij kinderdagverblijven komt, zegt tegen RTL Nieuws dat kleine kinderen inderdaad eenkenniger kunnen worden van deze weken thuisquarantaine. “Vooral de baby’s vanaf zes maanden, tot ruim een jaar oud. In die periode zijn ze sowieso eenkenniger en gevoelig voor verlatingsangst. Een baby leert dan vreemden van bekenden te onderscheiden. En hij maakt een mentale sprong waardoor hij ‘afstand’ gaat ervaren. Hij begrijpt dan dat papa of mama weg is, maar snapt nog niet dat die ook weer terug kunnen komen.”

Doe dit vooral
Wat kan helpen om die overgang wat minder heftig te maken is je kinderen veel anderen laten zien, al is het thuis of in de buggy. Andere gezichten en stemmen om je kinderen heen, dat is goed voor de onafhankelijkheid van papa en mama. Laat bijvoorbeeld een oom en tante of opa en oma oppassen. Maar dat het opnieuw wennen zal zijn op de opvang of op school, dat is duidelijk. Dit is een situatie voor kinderen die we nog nooit eerder gekend hebben: iedereen was wekenlang thuis. En dat zorgt toch voor veranderingen in het gezin.

Verwacht dan ook niet dat het allemaal soepeltjes en zonder tranen verloopt, de komende weken na de verplichte thuisblijf-coronatijd. Tischa: “Ik verwacht wel dat er een boel huilende baby’s zijn, de eerste paar dagen of weken. Meer dan normaal.”

Bron: RTL Nieuws

Ooooh hoe schattig zijn deze babyschoenen- en kleertjes?