Verslikkingsgevaar: snijd druiven en cherrytomaatjes in vieren tot je kind déze leeftijd heeft

05.09.2022 10:44

Veel ouders weten niet dat kinderen tot vijf jaar moeten oppassen met het eten van druiven en cherrytomaatjes. Je kind kan zich hier makkelijk in verslikken en daardoor stikken.

Dat komt door het gladde velletje dat een druif en een tomaatje heeft.

Je krijgt dit dan moeilijk weer uit de keel als je kind zich eenmaal verslikt, waardoor het heel gevaarlijk kan zijn. Peuters kunnen zich hierin verslikken, zelfs al eten ze al het andere eten wel gemakkelijk op. Snijd daarom altijd een druif in vieren en een cherrytomaatje ook. Hetzelfde geldt voor knakworstjes, kauwgom en spekjes.

In vieren snijden

Let op met dit soort voedsel:

  • snijd druiven, cherrytomaten en vergelijkbaar groente en fruit in vieren zolang kinderen nog geen 5 jaar oud zijn
  • snijd knakworstjes in de lengte door en in stukje die niet langer zijn dan 1 centimeter zolang kinderen nog geen vijf jaar oud zijn, ook als je denkt dat je kind prima kan kauwen
  • snijd appels en ander hard, rauw fruit of groente in kleine stukken of rasp ze. Denk aan worteltjes, peer en komkommer.

Vanaf 5 jaar is de luchtpijp van een kind groter en hoef je je minder zorgen te maken, maar het veiligst is natuurlijk om altijd in de buurt te blijven bij een etend kind. Ook in een boterham of een pannenkoek kan gevaar schuilen. Als je kind bijvoorbeeld op de achterbank eet en jij bent aan het rijden, ben je er niet zo snel bij. Behalve eten kunnen kinderen zich ook in te klein speelgoed verslikken. Denk dan ook aan de batterijen die in sommig speelgoed zitten en die peuters los kunnen krijgen. Van alle kinderproducten zijn latex ballonnen de belangrijkste oorzaak van dodelijke verslikking. Is een ballon geknapt? Ruim ‘m dan meteen op.

Bron: RTL Nieuws