Dit is waarom je maar 3 dropjes per dag mag eten als je zwanger bent

02.03.2021 19:13

In je zwangerschap mag je niet te veel drop eten, helaas. Jammer voor alle zoetekauwen onder ons. Maar hoe komt het eigenlijk dat je niet veel drop mag eten? En volgens de meeste experts ligt de grens op 3 dropjes per dag… Waarom?

Of je zoete of zoute drop eet, dat maakt niet uit. Je mag wél drop eten als je zwanger bent. Maar te veel is niet goed.

Advies

Dat komt omdat er zoethout in dropjes zit en dat kan je bloeddruk verhogen. Als je last hebt van een hoge bloeddruk in je zwangerschap, kun je beter tijdelijk helemaal geen dropjes eten. Natuurlijk mag het soms wel, hoor. Het Voedingscentrum adviseert maximaal 2-3 dropjes/dag.

Stress

Er is nog een reden. Moeders ervaren in de 9 maanden dat ze zwanger zijn hier en daar altijd wat stress. Dat zorgt voor stresshormonen in je lichaam, die schadelijk kunnen zijn voor je ongeboren baby. Gelukkig zijn er enzymen die je baby beschermen tegen deze ‘gewone hoeveelheden’ dagelijkse stress. Eén van de enzymen die de ongeboren baby beschermen heeft de moeilijke naam ‘11β-hydroxysteroid dehydrogenase type 2’. Maar als je drop eet, werken deze beschermende enzymen niet meer zo goed. Hetzelfde geldt voor zoethout of salmiak. En daarom kan je baby meer van het stresshormoon cortisol binnenkrijgen dan goed is voor je baby.

Slim

Ook is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de langetermijngevolgen van drop eten tijdens je zwangerschap. Hiervoor werden vrouwen getest die ongeveer 2 zakken drop per week aten tijdens hun zwangerschap en vrouwen die helemaal geen drop aten in die 9 maanden. Wat blijkt? Als kinderen 12 jaar zijn, hebben de kinderen van de moeders die wél drop aten gemiddeld een lager IQ dan de kinderen van de moeders die géén drop aten.

Lees ook
Als je seks hebt omdat je zwanger wilt worden kun je het het beste doen 1 dag vóór je ovulatie

Bron: NCJ