Dit zijn de 6 duidelijkste signalen dat je een ontzettend slimme baby hebt

08.12.2023 09:21

Intelligentie hangt van een boel factoren af: niet alleen je genen spelen een rol, maar ook de omgeving waarin je opgroeit maakt veel uit. Toch zijn er een aantal signalen die je bij baby’s kunnen opvallen.

Er zijn wat tekenen die kunnen aangeven dat je kind slimmer is dan de rest. Wel zo leuk om te weten, natuurlijk, als jij een slimmerik thuis hebt.

Signalen van een slimme baby

Tekenen van een gezonde cognitieve ontwikkeling bij baby’s:

  1. Reageren: Een intelligente baby kan alert en responsief zijn op de omgeving. Ze kunnen bijvoorbeeld blij op bepaalde geluiden reageren, oogcontact maken en glimlachen. Dus als mama in een hoog stemmetje gaat praten tegen haar kleine en je krijgt een grote glimlach als reactie? Dan is dat een goed teken.
  2. Aandachtsspanne: Hoewel de aandachtsspanne van een baby beperkt is, kan een baby die snel leert, in staat zijn om aandachtiger te zijn dan verwacht voor zijn leeftijd, bijvoorbeeld door langer naar gezichten of speelgoed te kijken. Ook kunnen ze langer met één en hetzelfde speeltje spelen. Ze hebben al vroeg interesse in hun eerste zwart-wit speelgoed, omdat dat het eerste is dat ze goed kunnen zien.
  3. Motorische vaardigheden: Ze bereiken snel fysieke mijlpalen, zoals het optillen van het hoofd, rollen, grijpen en andere motorische vaardigheden. Ze kunnen ook al vroeg kruipen of lopen.
  4. Vroege taalontwikkeling: Sommige baby’s beginnen eerder dan anderen met brabbelen, klinkers maken of zelfs hun eerste woorden zeggen. Een vroege interesse in communicatie kan een teken zijn van een zich goed ontwikkelende intelligentie. Als ze al met een paar maanden oud beginnen met ‘aa’ of ‘ee’ zeggen, dan zijn dat dingen om blij van te worden. Ze beginnen met hun eigen brabbels.
  5. Exploratie en nieuwsgierigheid: Een intelligente baby kan nieuwsgierigheid tonen door hun omgeving te verkennen, objecten vast te pakken, te onderzoeken en nieuwe dingen te ontdekken. Ze zijn snel in staat om speelgoed te pakken en er ook echt mee te spelen.
  6. Sociale interactie: Baby’s die vroeg beginnen met sociaal gedrag, zoals lachen, oogcontact maken en proberen te communiceren, kunnen tekenen van een gezonde sociale intelligentie vertonen. Ze houden ook van gezelschap en willen graag reageren op hun broers, zussen en ouders.