Dit zeggen de grote politieke partijen over (gratis) kinderopvang

01.12.2023 09:28

Wat is het verschil tussen de grotere politieke partijen zoals de PVV en de VVD als het gaat om de plannen rond de kinderopvang? Wordt het gratis over een paar jaar?

Het demissionaire kabinet kwam dit jaar met het plan dat kinderopvang vanaf 2027 bijna gratis moet worden. Dit houdt in dat alle werkende ouders, onafhankelijk van hun inkomen, 96 procent van de kosten vergoed krijgen.

Dat zou dus betekenen dat dat over vier jaar voor iedereen in Nederland geldt. De vergoeding voor de kinderopvangtoeslag hangt af van de hoogte van het inkomen, het aantal kinderen en de soort opvang. Verder vergoedt de overheid maximaal 230 uur per kind, per maand.

Wat is het grote verschil tussen de grote partijen?

VVD

Voor werkenden wil de VVD kinderopvang bijna gratis maken, waarbij ‘fulltime werkenden en ouders die meer willen werken profiteren’. Maar het zal dus nog iets blijven kosten. De partij wil toewerken naar een dagschool, waarbij ouders in de zomervakantie ook de mogelijkheid krijgen om hun kinderen een programma op school te laten volgen. Zo hoeven ze dan geen opvang te regelen.

PVDA – GL

De PVDA en Groenlinks willen gratis kinderopvang voor iedereen en willen dat die toeslagen die je nu krijgt verdwijnen. Zo is er meer kans voor vrouwen om (fiulltime) te gaan werken. Uiteindelijk moeten alle kinderen de hele werkweek gratis naar de opvang en de bso kunnen.

PVV

De PVV zegt niets over de kinderopvang of ouderschapsverlof. Ze hebben hier geen uitgesproken mening over tot nu toe.

D66

Op de korte termijn wil D66 kinderopvang die vijf dagen per week toegankelijk is voor alle kinderen tussen de 1 en 12 jaar. De overheid vergoedt 96 procent van de kosten voor alle ouders, werkend of niet.

NSC

De nieuwe partij van Pieter Omtzigt wil het voornemen om de kinderopvang gratis te maken terugdraaien, omdat deze maatregel vooral gunstig zou uitpakken voor hogere inkomens en zou leiden tot wachtlijsten, minder kwaliteit en prijsstijgingen.