Dít moet je over het coronavirus weten als je nu zwanger bent

06.03.2020 09:50

Ben je nu zwanger, dan kun je je misschien zorgen maken om het coronavirus. Want wat doet dat met je ongeboren baby in je buik?

De RIVM weet het eigenlijk niet zeker. Omdat het een vrij nieuw virus is, is niet zeker wat de gevolgen zijn voor zwangere vrouwen.

Als je minstens 38 graden koorts hebt en je bent zwanger én je bent kortademig of je hoest veel, dan is het raadzaam om je huisarts in te lichten. Het nieuwe coronavirus behoort tot de zogenaamde Categorie A ziekten. Dit betekent dat bij verdenking op deze infectieziekte al gemeld moet worden. Dus: denk je dat je last hebt van het coronavirus, dan moet je dit gelijk melden.

In Amerika durven ze meer uitspraken te doen over de gevolgen van dit virus op zwangeren. Experts van de Cleveland Clinic in Amerika hebben zich uitgesproken over het onderwerp. Zij melden dat het coronavirus niet gevaarlijker is voor een zwangere vrouw dan een gewone griep. Maar: zwangeren hebben over het algemeen een iets lager immuunsysteem dan anderen, dus ze kunnen wel vatbaarder zijn voor dit virus. Het risico op besmetting is daardoor groter.

Heb je het virus te pakken, kan het dan kwaad voor de baby in de buik? Waarschijnlijk niet. De eerste onderzoeken tonen niet aan dat ongeboren baby’s het virus kunnen oplopen. Tot nu toe zijn alle baby’s van wie de moeder tijdens de zwangerschap besmet was met het virus negatief getest.

Bron: nu.nl

 

Volg ons @mamamagazinenl ook op Instagram!