Dít is het beste tijdstip om een ovulatietest te doen

22.11.2021 13:36

Als je wilt weten wanneer precies je ovulatie is, dan kun je dat via een app bijhouden. Maar nog nauwkeuriger is het om een ovulatietest te doen. Zo weet je van je eigen lichaam wanneer je in je cyclus ovuleert.

Als je regelmatig ongesteld bent, dan ovuleer je rond de 14e dag van je cyclus.

Spring er maar op

Een ovulatietest meet de hoeveelheid LH (Luteïniserend Hormoon) in je urine. Dit hormoon maak je aan als je vruchtbaar bent. Meestal ben je in de 24 uur tot 48 uur na een positieve ovulatietest het meest vruchtbaar. Zie je dus een ‘smiley knipperen of in beeld’, dan hoef je niet gelijk op je partner te duiken. Wel is het dan slim – als je zwanger wilt worden – om binnen 24 uur een keer te seksen.

Je begint 17 dagen voor je je volgende menstruatie verwacht met testen. Maar wat is nou het beste tijdstip? Dat blijkt niet de ochtend te zijn met je ochtendplas, maar juist om 12 uur ’s middags. Je LH-piek komt namelijk ’s ochtends op gang en bereikt rond dat tijdstip een hoogtepunt. Wat je ook doet, test altijd op hetzelfde tijdstip. Dan kun je bijna je ovulatie niet missen. Zodra je ovulatietest zegt dat dit je moment is, heb je dus nog 24 tot 48 uur de tijd. Ergens in die uren zal je eisprong zijn. Je kunt gewoon de dag daarna weer een test doen om te kijken of je nog steeds in je ‘piekdagen’ zit.

Paar dagen eerder

De eisprong vindt plaats in het midden van je menstruatiecyclus, die begint op de eerste dag van je menstruatie. Zodra je eierstokken een ei vrijgeven, leeft het ongeveer 12 tot 24 uur. Hierdoor lijkt het alsof er elke maand een klein tijdsbestek is om een baby te verwekken. Sperma kan tot 5 dagen in uw lichaam leven, dus zelfs als je geen seks hebt tijdens die 24-uurs ovulatieperiode, kun je nog steeds zwanger worden als je een paar dagen eerder seks hebt gehad.

Bron: Health Line