Deze ene oud-Hollandse naam is aan het uitsterven

12.06.2024 10:00

Tijden veranderen, namen komen en gaan. Zo is het nu eenmaal. Oud-Hollandse namen worden soms minder vaak gebruikt naarmate generaties veranderen en nieuwe namen populairder worden. Eén zo’n naam die aan het uitsterven is, is Gerrit.

Ger of Gert: ook deze varianten zijn minder populair. Namen die populair waren in oudere generaties verdwijnen vaak naarmate deze generaties kleiner worden en nieuwe generaties andere naamgevingstrends volgen.

Gerrit is een klassiek Nederlandse naam die in het verleden veel voorkwam, maar tegenwoordig minder vaak wordt gegeven aan pasgeborenen. Gerrit is afgeleid van de Germaanse naam Gerard, wat “sterk met de speer” betekent.

Andere voorbeelden van oud-Hollandse namen die minder vaak voorkomen zijn:

  • Klaas
  • Dirk
  • Piet
  • Hendrik
  • Cornelis

Hoewel sommige oud-Hollandse namen mogelijk aan het uitsterven zijn, is er altijd een kans dat ze opnieuw populair worden, vooral als mensen de historische en culturele waarde ervan herontdekken en waarderen. Wat bijvoorbeeld nu een trend is, is dat ouders hun kind officieel een lange, ouderwetse naam geven en dan een korte roepnaam in het dagelijks leven, die moderner is. Zo heten ze officieel dan bijvoorbeeld Josephine, maar noemt iedereen haar Pien.