Deze 4 ‘onschuldige’ dingen mag je je baby absoluut niet te eten geven vóór de 1e verjaardag

01.12.2023 11:06

Je baby mag vanaf de eerste fruit- en groentenhapjes steeds meer mee-eten. Maar sommige onschuldig lijkende dingen kun je je baby in het eerste jaar beter niet geven.

Van 0 tot 1 jaar, zou je dit absoluut niet moeten geven.

Thee

Het lijkt zo gewoon, maar thee is niet goed voor een baby. Thee bevat vaak cafeïne. Baby’s hebben een lager gewicht en kunnen gevoeliger zijn voor de effecten van cafeïne. Overmatige cafeïne-inname kan leiden tot slaapproblemen, prikkelbaarheid en een verhoogde hartslag bij baby’s. Thee bevat theïne, wat vergelijkbaar is met cafeïne. Theïne kan ook stimulerende effecten hebben en kan ongunstige reacties veroorzaken bij baby’s, vooral als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd.

Honing

Ook honing kan gevaarlijk zijn voor een baby, tot aan de eerste verjaardag. Het wordt afgeraden om honing aan baby’s jonger dan 1 jaar te geven vanwege het risico op botulisme. Botulisme is een zeldzame maar ernstige vorm van voedselvergiftiging die wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium botulinum. Baby’s zijn bijzonder vatbaar voor de sporen van deze bacterie, die zich kunnen bevinden in honing. De spijsverteringssystemen van baby’s jonger dan 1 jaar zijn nog niet volledig ontwikkeld, en ze kunnen de bacteriesporen in honing niet effectief doden.

Paté (smeerworst)

Paté kan een hoog vetgehalte hebben, en de spijsverteringssystemen van baby’s zijn nog niet volledig ontwikkeld om grote hoeveelheden vetten efficiënt te verwerken. Te veel vet kan spijsverteringsproblemen veroorzaken bij baby’s. Hetzelfde geldt voor smeerworst. Sommige soorten paté en smeerworst kunnen een hoog zoutgehalte hebben, wat ongunstig kan zijn voor de nieren van baby’s, die nog in ontwikkeling zijn.

Gewone melk

Het wordt over het algemeen afgeraden om een baby gewone koemelk te geven als hoofdbestanddeel van hun dieet vóór de leeftijd van 1 jaar. Waarom? Gewone koemelk is niet aangepast aan de voedingsbehoeften van zuigelingen. Het bevat te veel eiwitten, natrium en kalium en te weinig ijzer, foliumzuur en vitamine C, wat kan leiden tot voedingsonevenwichtigheden en problemen met de nierfunctie bij zuigelingen. Pas na 1 jaar mag je overstappen op ‘gewone’ koemelk.