Deze 11 babykwaaltjes komen het vaakst voor

09.03.2020 09:25
babykwaaltjes

Je kunt er maar beter op voorbereid zijn, want je kleintje krijgt een hoop te verduren in de eerste maanden van zijn of haar leven. Sommige babykwaaltjes komen heel vaak voor.

Kindjes worden vaak ziek, zeker als ze naar de crèche of het kinderdagverblijf gaan.

Maar maak je niet te veel zorgen: het wordt steeds beter en het hoort er helaas een beetje bij. Dit zijn de 11 meest voorkomende babykwaaltjes en wat je er aan kunt doen:

 1. Darmkrampjes
  Je kindje strekt zich uit en krijst meestal hard. De darmen ontwikkelen zich nog en wennen aan het voedsel, vandaar dat je kind daar even last van heeft. Het duurt meestal niet langer dan een paar weken. Je kunt aan darmkrampjes niet veel doen, behalve het buikje warm houden en masseren.
 2. Verhoging / koorts
  Alle kindjes krijgen verhoging, dat komt door van alles. Geef je kind bij hoge koorts een zetpil en kleed ‘m niet te warm aan. Stop je kind ook niet onder een dikke deken in bed, maar geef je kind ruimte om te ademen en af te koelen.
 3. Verkoudheid
  Net als volwassenen worden baby’s vaak verkouden. Het snot kan uit de neus stromen. Wat helpt is stomen in de badkamer, vaak in een badje gaan, neusspray gebruiken en bij een hoestje een hoestdrank op basis van thijmsiroop te geven.
 4. Luieruitslag of rode billetjes
  Dit komt doordat de poep ook verandert met het andere eten dat je kind krijgt naarmate het ouder wordt. Weinig aan te doen, behalve de luiers erg snel verschonen en de rode en gevoelige billen insmeren met een dikke laag Sudocrem. Maizena in de luier strooien helpt ook.
 5. Babypukkeltjes
  Het ziet er zielig uit, maar het is heel onschuldig: die pukkeltjes in het gezicht van je baby. Na een paar weken verdwijnen ze vanzelf: kom er vooral niet aan en knijp niets uit.
 6. Berg
  Dit betekent dat de hoofdhuid van je baby schilfert. Het is een soort roos, maar dan zachter en soppiger, het is niet ‘droog’. Het kan geen kwaad en het gaat vanzelf over. Je hebt speciale haarspray’s tegen Berg.
 7. Diarree
  Heel vervelend, maar ook elk kind krijgt hier een keer last van en is echt 1 van de meest voorkomende babykwaaltjes. Je kind heeft dan ook vaak buikpijn. Geef vooral een banaantje te eten en beperk het aantal vezels dat je je kind geeft.
 8. Spruw
  Een witte tong bij je baby, het ziet er misschien wat gek uit. Dat is spruw. Je kind kan minder goed drinken: dus let hier dan wel goed op.
 9. Vlekjesziektes
  De vlekjesziektes: je ontkomt er niet aan. Van waterpokken tot aan hand-mond-voetziekte: je kunt er weinig aan doen. Smeer vooral niets op de huid en hou de huid droog met talkpoeder.
 10. RS-virus
  Als een verkoudheid zorgt voor een zwaardere ademhaling en een stevige hoest, dan heeft je kleintje misschien last van het RS-virus. Hou de ademhaling altijd goed in de gaten en ga eventueel langs de huisarts.
 11. Ontstoken oogjes
  Hou de oogjes schoon met een hydrofiel doekje, dat je dept in gekookt water dat uiteraard wél is afgekoeld. Zo hou je het steriel.

Bron: 24Baby

 

Volg ons @mamamagazinenl ook op Instagram!