De navelstreng doorknippen na de geboorte: voelt je baby hier iets van?

22.12.2022 12:10

Een navelstreng is heel bijzonder en na de geboorte wordt die afgeklemd en doorgeknipt. Toch voelt het misschien een beetje gek dat je baby wordt losgeknipt. Maar voelt de baby het ook als de navelstreng wordt doorgeknipt? Doet het geen pijn?

En wat is de functie ook eigenlijk van een navelstreng? De navelstreng is de verbinding tussen je baby en de placenta. Op deze manier krijgt je kindje alle nodige voedingsstoffen en zuursof binnen. Maar ook de afvalstoffen en koolzuur worden via de navelstreng afgevoerd.

Navelstreng

Eigenlijk is de navelstreng gewoon heel bijzonder. Vlak na de geboorte is de navelstreng namelijk vaak blauw en 50 centimeter lang en 2 centimeter dik. Maar de lengte kan wel enorm verschillen. Er lopen twee slagaders en één gewone ader doorheen. De navelstreng kan dan ook dik en rubberachtig aanvoelen. Na de geboorte zal er een dikke substantie omheen zitten die de bloedvaten beschermen.

“Zodra de baby is geboren, beginnen de slagaders en aders in de navelstreng te sluiten en stopt de bloedstroom tussen de baby en de placenta”, zegt verloskundige Liesel Teen tegen RomperDe navelstreng verliest daarmee de functie, dus daarom moet de navelstreng doorgeknipt worden. Hiervoor worden er als eerst klemmen gezet op de navelstreng. Vervolgens zal de navelstreng doorgeknipt worden met een schaar en dit gebeurt in de meeste gevallen door de vader. Je kunt er ook voor kiezen om de navelstreng in tact te laten, tenzij het niet kan door een medische situatie.

Voelt je baby het als de navelstreng wordt doorgeknipt?

De navelstreng is een dikke en stevige streng, vandaar dat veel zich afvragen of het geen pijn doet bij de baby. Maar wees gerust, want het zal geen pijn doen bij je baby. Het is zelfs zo dat je baby hier helemaal niks van voelt. “De navelstreng bevat geen zenuwuiteinden, daarom doet het moeder of baby geen pijn als de navelstreng wordt doorgesneden”, vertelt Teen. Je kunt dus weer opgelucht ademhalen.

 

Bron: famme.nl