De ideale bevallingshouding is volgens gynaecologen dus níet op je rug liggend

30.06.2022 11:54

Sta je op het punt om te bevallen? Dan is het handig om te weten hoe je tijdens je bevalling het beste kunt liggen. De ideale bevallingshouding is volgens gynaecologen in ieder geval niet áltijd liggend op je rug.

En dat heeft hiermee te maken:
  • Je baby moet door het bekken, en dat is in een houding op bijvoorbeeld handen en knieën zittend, in diameter wel twee centimeter groter. Je bekken kantelen dan anders waardoor je uitgang makkelijker wordt.
  • Je stuitje zit in de liggende houding ook in de weg
  • Je kunt vaak ook minder goed de weeën opvangen als je op je rug ligt. Zitten of staan kan juist verlichting geven omdat je het beste weg kan puffen.

Op je rug bevallen kan uiteraard ook voordelen hebben, omdat de verloskundige er in deze houding goed bij kan. Zeker als je ontsluiting snel gaat en je perstijd is maar kort, dan kan deze houding fijn zijn. Voor de verloskundige is dit de beste houding om de bevalling goed in de gaten te houden en om eventueel in te grijpen als dit nodig is. Door je benen op te trekken en je knieën vast te pakken, kan je de meeste kracht zetten tijdens het persen.

Zitten of lopen

Het fijne is dat je kunt wisselen van houding tijdens je bevalling. Maar overleg met je verloskundige voordat je bevalt wat je opties zijn, want zittend bevallen kan alleen al vanwege de zwaartekracht voordelen hebben. Half zitten, dus met kussens in je rug zitten in een bed, is niet de fijnste houding voor velen. Je stuitje ligt dan juist verkeerd waardoor persen moeilijker gaat. Dus ga of zitten of zelfs staan, of platter liggen.

Bij rugweeën wordt op handen en voeten bevallen aangeraden. Door in deze houding te bevallen komt er namelijk veel minder druk op je onderrug en stuitje. Wat veel vrouwen niet weten is dat je niet alleen tijdens een thuisbevalling, maar óók tijdens een ongecompliceerde ziekenhuisbevalling de optie hebt om je bevallingshouding te kiezen. Sommige vrouwen vinden het het fijnst om zoveel mogelijk te lopen tijdens hun weeën of zelfs te squatten. Laat het over je heen komen en bekijk per seconde hoe je je voelt en hoe je je persdrang het beste op kunt vangen.

TIP: Doe een online cursus om goed voorbereid te bevallen

Bron: What to Expect