De 9 vreemde voortekenen dat je bevalling elk moment kan beginnen

23.10.2021 12:03

Als het bijna zover is na een week of 39, dan tel je de dagen af. De uren. Want met die grote buik wil je niets liever dan dat de bevalling begint, toch? Eindelijk je kleintje ontmoeten. Maar hoe weet je nu zeker dat het gaat beginnen?

Je kunt letten op deze 9 voortekenen. Volgens moeders en artsen zijn dit de signalen om op te letten, want die vertellen je dat het wellicht niet lang meer duurt voordat je baby eruit wil:

 1. Je voelt je goed
  Juist net voor je bevalling heb je weinig last van pijntjes of ongemakken. Je voelt je fit en goed, vaak ook heel ontspannen. Je vliezen breken juist op het moment dat je lekker een dutje doet, bijvoorbeeld. Je voelt absoluut geen spanning.
 2. Je baby daalt volledig in
  Als je baby volledig is ingedaald, dan voel je dat in je bekken. Je moet wat vaker naar de wc om te plassen en je hebt wat meer krampen en soms ook meer rugpijn.
 3. Diarree
  Ja, echt: als je opeens last krijgt van diarree, zou dat een eerste teken van het begin van een bevalling zijn. Je lichaam maakt op een natuurlijke manier plaats voor de baby om eruit te kunnen.
 4. Je komt niet meer aan
  Merk je al dagen dat je gewicht hetzelfde blijft? Dan is het moment waarschijnlijk daar: je baby heeft minder vruchtwater (en dat zorgt juist voor het zwaarder worden). Zodra het vruchtwater minder wordt en de baby in proportie in de buik groter is, is het zo dat de natuur ervoor zorgt dat je weeën beginnen. Dat is zo omdat te weinig vruchtwater gevaarlijk kan zijn.
 5. Je bent alleen maar aan het wassen
  Nesteldrang keer honderd. Die ken je. Je wilt alles schoon en fris hebben omdat je ergens voelt dat het zover is.
 6. Je baarmoedermond wordt weker
  Het weefsel van je baarmoedermond is erg stug. Het moet zachter en dunner worden voordat je ontsluiting kan krijgen en dit gebeurt dan ook in de dagen voor je bevalling.
 7. Slijmprop
  Je verliest de slijmprop: die grote klodder van donkerroze afscheiding. Niet schrikken, want je baby zit nog steeds veilig. Het is wel een duidelijk signaal dat je er bijna bent.
 8. Je borsten gaan lekken
  Uit je tepels komt soms al een druppel melk. Baby is on its way!
 9. Je vliezen breken of je voorweeën beginnen
  Duidelijker kan niet: een plas water op de grond of je voelt je buik al onregelmatig samentrekken, maar wel steeds vaker. Tijd om de verloskundige te bellen.

Lees ook
Mannen met deze 5 sterrenbeelden zijn de liefste vaders