Dave werd 7 maanden geleden voor het eerst vader, maar blijkt nu ernstig ziek te zijn

21.09.2022 10:24
dave

Dave heeft uitgezaaide palliatieve slokdarmkanker en zijn enige kans om te overleven is middels immunotherapie. Zeven maanden geleden kregen Dave en vriendin Zena hun eerste dochter.

De behandeling wordt niet vergoed door de zorgverzekering en kost tenminste 70.000 euro voor 12 vaccinaties. Om deze kosten te kunnen betalen wordt een crowdfunding ingezet. Alle kleine beetjes hulp worden enorm gewaardeerd. Ik zal het verhaal van Dave delen met jullie.

De geschiedenis van Dave’s ziekte

Hun verhaal wordt gedeeld vanwege crowdfundingacties: ‘Wanneer Dave in de late herfst van 2016 aanhoudende ernstige lichamelijke klachten krijgt, beginnen de alarmbellen te rinkelen. Zijn klachten nemen snel toe en Dave krijgt onder andere last van passageklachten. Na een eindeloze reeks van onderzoeken en groeiende onzekerheden, wordt in februari 2017 geconstateerd dat Dave uitgezaaide slokdarmkanker heeft. Een tumor tussen de slokdarm en de maag van dertien centimeter en uitzaaiingen in de lymfeklieren. Dit bericht slaat in als een bom.

Ze gaan op zoek naar de behandelmogelijkheden. Ze bezoeken verschillende ziekenhuizen in Nederland en België. De mogelijkheden zijn beperkt. Chemotherapie lijkt nog de enige optie. Opmerkingen als: “Moet u eigenlijk wel in behandeling gaan?” en “De kwaliteit van het resterende leven in de gaten houden” worden uitgesproken door artsen.

Uiteindelijk komen ze terecht in Krefeld [Duitsland] bij het Helios ziekenhuis. Ondanks het feit dat de aangeboden chemokuren dezelfde zijn als in Nederland, spreekt hun holistische benadering en de hyperthermie hun meer aan. Bij de Helios kliniek kon Dave samenwerken met de oncologen en zo de geboden behandelingen aan vullen met recente resultaten van wetenschappelijke onderzoeken. De chemotherapie vulde hij aan met meditatie, alternatieve kruidenleer, cannabis en ten slotte met sport.

De chemokuren vallen Dave zwaar. Hij heeft veel last van bijwerkingen en het duurt iedere kuur langer voor hij zich weer enigszins beter voelt. Dave gaat in dat half jaar steeds minder op zichzelf lijken, door toenemende fysieke ongemakken waaronder enorm gewichtsverlies, het wegvallen van zijn conditie en de uiterlijke veranderingen.

Hij verdraagt de chemo niet meer. Met de arts bespreken ze de mogelijkheid om de behandeling te pauzeren. Er wordt een scan gemaakt om te kijken hoe de situatie op dat moment is. Wonder boven wonder is de tumor zo goed als verdwenen en hoewel de uitzaaiingen er nog steeds zitten, zijn ze iets gekrompen. Het is in de late herfst van 2017 dat er wordt besloten een pauze in te lassen om weer op krachten te komen.’

Stabiel

‘Iedere drie maanden terugkomen voor een scan en intussen aan de conditie werken is het plan. In juni 2018 neemt Dave deel aan de Alpe D’HuZes. Hij fietst twee keer naar de top. Dave put hier zoveel kracht en geloof in, op eigen kunnen uit dat hij nog meer op zijn intuïtie gaat vertrouwen. In de jaren daarna verdiept hij zich verder in spiritualiteit, alternatieve geneeswijzen, verschillende soorten sport en hij volgt een opleiding kruidengeneeskunde en tot natuurvoedingsadviseur. Alles om beter met zijn ziekte om te kunnen gaan.’

Toekomst Dave

‘Met het verstrijken van de tijd neemt hun vertrouwen toe, om weer wat verder te plannen dan de eerstvolgende scan. Beetje bij beetje durven ze weer na te denken over een toekomst. Een gezamenlijke toekomst. Ze maken wat korte reizen, ze verhuizen naar een ruimer huis en in maart 2021 werdt hun dochter Narumi Rose geboren.’

“Het leven lacht ons toe..”

Immunotherapie

‘Dan dienen in mei 2021 de eerste klachten zich aan. Het gaat hard. De klachten zijn anders dan de vorige keer en een in georganiseerde scan bevestigt onze angst. De kanker en uitzaaiingen zijn weer actief.

Net als de eerste keer gaan ze op zoek naar de behandelmogelijkheden. Ze komen uit bij immunotherapie als effectieve behandeling tegen kanker, in een kliniek in Duderstadt, Duitsland. De immunotherapie is erop gericht om het afweersysteem te helpen bij het uitschakelen van de kwaadaardige kankercellen. Eerst worden de gezonde witte [T] bloedcellen afgenomen, waarna ze ontwikkeld worden tot dendritische cellen. Dendritische cellen kunnen kankercellen herkennen en deze kennis doorgeven aan andere cellen. Deze [T]cellen worden teruggeplaatst in het lichaam waar ze zich vermenigvuldigen en de actieve kankercellen aanvallen en vernietigen.

De bedoeling van deze therapie is om de kanker onder controle te krijgen (in een enkel geval zelfs te genezen) met behoudt van een redelijk tot goede levenskwaliteit. In Nederland wordt deze immunotherapie (nog) niet aangeboden maar wel in Duderstadt, Duitsland. Helaas wordt deze behandeling niet vergoed door de Nederlandse zorgverzekeraars.’

CROWDFUNDING

‘De enige mogelijkheid om Dave bij zijn gezin en familie te houden is met jullie hulp. Alleen kunnen ze dit niet betalen. Ze hopen dat ze op deze manier zoveel mogelijk mensen bij hun lot betrekken en het geld bij elkaar verzamelen voor de Immunotherapie voor Dave. Zodat hij langer bij zijn dochter kan zijn en ze zo lang mogelijk kunnen genieten van zijn lach, zijn gezelschap en onvoorwaardelijke liefde.’

‘DAVE WIL DOOR’

Elk bedrag, groot of klein, is voor hun een helpende hand en een om stimulans niet op te geven. Mocht het zo zijn dat ze meer geld verzamelen dan nodig, dan doneren ze dit aan het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WOKF).

Wil jij Dave helpen om hem immunotherapie te geven? Doneren kan hier.