Dadels eten voor een vlotte bevalling: werkt dat nou echt?

10.10.2023 14:35

Je hoort het steeds vaker: vrouwen die vanaf hun zwangerschapsverlof beginnen met het eten van 4-6 dadels per dag, om zo een vlotte bevalling te bevorderen. Maar waar komt dit idee vandaan? En is er iets voor te zeggen?

Wist jij dat het dagelijks eten van dadels vier weken voor de uitgerekende datum de kans op complicaties tijdens de geboorte vermindert? En er sneller ontsluiting plaatsvindt? Smullen maar van die kleine zoete bommetjes dus!

Onderzoek naar dadels tijdens zwangerschap en bevalling

De universiteit van Jordanië heeft het effect van dadels onderzocht tijdens de zwangerschap en bevalling en daaruit is gebleken dat het eten van dadels een super positief effect op de uitkomst van de bevalling kan hebben. Elke zwangere vrouw zou op zijn minst 4 weken voor de uitgerekende datum 6 dadels per dag ‘moeten’ eten voor het gewenste resultaat.

Waarom zijn dadels zo goed?

Dadels zijn rijk aan foliumzuur en dat is goed voor vrouwen die zwanger willen worden/zijn. Tijdens de bevalling kan het ook een fijne energieboost geven en het is makkelijk te eten (zorg wel dat je de pit eruit haalt!).

Dadelfeitjes

  • Het blijkt de kans op een kunstmatige inleiding van de bevalling aanzienlijk te verminderen
  • Zorgt voor een snellere ontsluitingsfase
  • Versterkt natuurlijke & goede waves
  • Vermindert bloedverlies aanzienlijk

Ontsluiting tijdens de bevalling en het eten van dadels

Het onderzoek concludeert dat de ontsluiting aanzienlijk meer gevorderd was bij moeders die dadels hadden gegeten. Bij 96% van de moeders die dadels hadden gegeten kwam de bevalling natuurlijk op gang. Het gebruik van synthetische oxytocine om de weeën op te wekken was opvallend lager bij moeders die dadels hadden gegeten (28%) in vergelijking met niet dadel etende moeders (47%). De ontsluitingsfase was bijna 7 uur korter (wow!) bij de moeders die dadels hadden gegeten in vergelijking met de niet dadel etende moeders. Ook was er aanzienlijk minder bloedverlies bij de dadel etende moeders t.o.v. moeders die synthetische oxytocine toegediend kregen als doel om veel bloedverlies te voorkomen.

Wat zit er in dadels?

  • Dadels zijn een bron van vezels, 8mg per 100gr om precies te zijn. Dat is meer dan volkorenbrood of zilvervliesrijst. Dankzij de voedingsvezels geven ze een verzadigd gevoel, in tegenstelling tot bewerkte snoep en troep.
  • De dadels zijn een bron van veel vitaminen en mineralen, vooral B-vitaminen (zoals foliumzuur – b11), A (in de plantaardige vorm, Beta Caroteen), E, K en mineralen zoals Calcium, Kalium, Magnesium, IJzer en Zink. Verder zijn verse dadels net als veel soorten fruit, rijk aan vitamine C.
  • Er zitten Tanninen en Polyphenolen in dadels. Deze stoffen hebben een anti-oxidantwerking en een ontstekingsremmend effect.
  • Daarnaast bevatten dadels Luteïne en Zeaxanthine. Dat zijn stoffen die vrije radicalen uitschakelen en daardoor een aandeel hebben in het voorkomen van kanker.
  • Dadels zijn vetarm en relatief caloriearm. Eén dadel bevat gemiddeld 60kcal, dus net zoveel als een kaakje of een speculaasje.
  • Dadels bevatten veel koolhydraten, vooral glucose en fructose. Ze worden snel door de bloedstroom opgenomen en leveren daarom snel energie op voor onder andere de hersenen. Ook al zitten er veel koolhydraten in dadels, het zijn betere koolhydraten dan die in gewone suiker (Sucrose), en dit zijn uiteraard natuurlijke suikers.