Couvade: als je man zich óók zwanger voelt en weeën heeft bij de bevalling

10.06.2020 10:15

Natuurlijk is het fijn als je je in je zwangerschap niet helemaal alleen voelt. Als je man een beetje meedenkt en meeleeft, is dat wel zo gezellig. Maar het kan uiteraard ook te ver gaan.

Een man die volledig ‘meezwangert’, lijdt aan het zogeheten Couvade syndroom.

In dit heftige geval voelt een man zich ook helemaal zwanger, heeft hij last van eetbuien, misselijkheid, zijn rug en lijf en groeit ook zijn buik. Het is zelfs zo bizar, dat een man weeën kan voelen als het moment daar is. Dat sommigen dus zeggen ‘wij zijn zwanger’, kan dus echt. En hoewel het grappig klinkt, is het in sommige gevallen heel serieus. Je partner kan ook last krijgen van stemmingswisselingen en rare dromen. Het zit bovendien niet alleen maar tussen zijn oren.

Want onderzoek wijst uit dat die fysieke kwaaltjes echt te bewijzen zijn: een man voelt zich daadwerkelijk anders als zijn vrouw zwanger is. Het blijkt dat tijdens de zwangerschap het stresshormoon cortisol toeneemt bij een man, net zoals de hormonen oestrogeen en prolactine. Het testosteron gehalte neemt daarnaast af. Een man voelt zich dus vaak wat gespannen en minder mannelijk. En daarnaast gebeurt het vooral bij mannen die een groot inlevingsvermogen hebben: het is niet alleen maar fysiek te verklaren, maar ook mentaal. Het kan bijvoorbeeld dat een man jaloers is op alle aandacht die komt kijken bij een zwangere vrouw.

Bron: Zwangerenportaal

De mooiste jurken, met of zonder babybuik: