Chagrijnig worden omdat je honger hebt is dus heel normaal

11.05.2020 07:56

Als je weinig hebt gegeten dan kun je opeens strontchagrijnig worden. In het Engels heet het ‘hangry’: een combinatie van hungry en angry.

Maar zo gek is het helemaal niet, leggen experts uit.

“We hebben al lang opgemerkt dat mensen zich beginnen te ergeren als ze honger hebben”, vertelt een diëtist aan de BBC. En daar is dus blijkbaar een logische verklaring voor. “Als je bloedsuikerspiegel plots daalt, gaat je lichaam meer cortisol en adrenaline aanmaken, dat zijn de hormonen die ook vrijkomen bij situaties waarbij je wil vluchten of vechten. Die hormonen zorgen voor een korter lontje en ze beïnvloeden je brein.” Je kunt dan simpelweg sneller een woedebui krijgen of ergens om ontploffen van irritatie.

En er is meer. Als je honger hebt heeft je brein een tekort aan glucose. Door dat tekort is het moeilijker je te concentreren en je emoties onder controle te houden. Bij een tekort aan glucose zijn ook minder cruciale hersenfuncties, zoals je controle en zelfbeheersing, niet zo actief. Je snauwt opeens naar je kinderen, je man of een vriendin, zonder dat je het doorhebt. Allemaal omdat je eigenlijk trek hebt. De truc is simpel: eet zeker ’s ochtends als je wakker wordt iets en daarna ook elke vier uur. Zo blijf je lekker vrolijk.

Bron: Vriendin.nl

Straal in je roze nieuwe outfit: