Wetenschap bewijst: er gebeurt iets in het brein van oma’s als ze haar kleinkinderen ziet

21.11.2021 12:25

Oma: wat moet je zonder haar? Ze is er altijd voor je kinderen, jouw moeder en je schoonmoeder. Wat een geluk dat je haar mag hebben in je leven, toch? Niets zo fijn als samen zijn met de hele familie. En die liefde is wederzijds: je kinderen houden van hun oma, en oma houdt zoveel van haar kleinkinderen.

Maar nu blijkt uit onderzoek dat er echt iets speciaals gebeurt in het brein van een oma, als ze haar kleinkinderen ziet.

James Rilling, professor aan de Emory University, scande de hersenen van 50 grootmoeders terwijl ze foto’s van hun jonge kleinkinderen bekeek.

Ze voelen mee

Het is een zeldzame neurale momentopname van de speciale band tussen oma’s en hun kleinkinderen, en het leverde zeer interessante informatie op over hun emoties. “Wat er echt uitspringt in de gegevens, is de activering in hersengebieden die verband houden met emotionele empathie”, vertelt ze. “Dat suggereert dat grootmoeders erop gericht zijn om te voelen wat hun kleinkinderen voelen wanneer ze met hen omgaan. Als hun kleinkind lacht, voelen ze de vreugde van het kind. En als hun kleinkind huilt, voelen ze de pijn en het verdriet van het kind.”

“We gaan er vaak van uit dat vaders de belangrijkste verzorgers zijn naast moeders, maar dat is niet altijd waar”, zegt Rilling. “In sommige gevallen zijn grootmoeders de belangrijkste helper.”

En nee, dat heeft je moeder niet meer met jou. Dat is iets speciaals van oma-zijn.

Meer genieten dan van eigen kinderen

“Jonge kinderen hebben waarschijnlijk eigenschappen ontwikkeld om niet alleen het moederbrein, maar ook het omabrein te kunnen manipuleren”, zegt Rilling. “Een volwassen kind heeft niet dezelfde schattige ‘factor’, dus het kan zijn dat ze niet dezelfde emotionele reactie opwekken bij hun eigen moeder of hun schoonmoeder.” De auteurs van het onderzoek merkten ook op dat het verschil in emotionele respons direct verband kan houden met de vrijheid die grootouders hebben in vergelijking met ouders. “Velen van hen zeiden ook hoe fijn het is om niet zo veel tijd en financiële druk te hebben als bij het opvoeden van hun eigen kinderen”, zegt Rilling. “Ze kunnen veel meer genieten van de ervaring grootmoeder te zijn dan ouders te zijn.” 

Lees ook
Oma moet van rechter foto’s van kleinkinderen van social media halen

Bron: eScience Commons