Onderzoekers zijn hoopvol: borstvoeding is hét medicijn tegen corona

25.04.2020 09:49

Wetenschappers zijn druk met een vaccin of medicijn vinden tegen corona. En daar kunnen ze de hulp van alle moeders ter wereld goed bij gebruiken.

Want moedermelk zou zulke goede stoffen bevatten, dat het kan werken als medicatie tegen het wereldwijde virus.

Onderzoekers zijn inmiddels hoopvol. Bijna 1000 vrouwen hebben zich al aangemeld voor grootschalig onderzoek naar hun borstvoeding. We weten dat moedermelk pasgeboren kinderen beschermt tegen luchtweginfecties”, zegt Britt van Keulen, arts bij de Nederlandse Moedermelkbank van Amsterdam UMC en betrokken bij het onderzoek. “Dat komt doordat er antistoffen in moedermelk zitten. Door borstvoeding te geven, geeft de moeder haar eigen antistoffen door aan haar kind.”

Daarom wordt er verwacht dat er ook corona-antistoffen in moedermelk terechtkomen. Er wordt dan onderzocht of er nog genoeg van die antistoffen overblijven na pasteurisatie van de moedermelk, want dat kun je niet zomaar aan een volwassene geven. Als dat werkt, dan wordt er gekeken of de melk aan kwetsbare mensen kan worden gegeven. Dat zou wat zijn: moedermelk die levens van heel veel mensen kan redden. Wat zijn vrouwen toch supersterk, nietwaar?

Een bevallen vrouw kan ongeveer 20 liter melk geven in een aantal maanden tijd, maar hoeveel er nodig is per persoon om iemand van corona af te helpen, is ook nog niet duidelijk. Hopelijk weten we snel meer, maar borstvoeding geven aan je baby lijkt voor nu zeker een goed plan.

Bron: RTL Nieuws

Check hier de liefste en leukste rompers voor je baby: