Krijg je een slimmer kind van borstvoeding of juist van flesvoeding?

16.05.2021 11:54

Of je nou borstvoeding hebt gegeven aan je baby of juist flesvoeding, om wat voor redenen dan ook: het maakt niet zoveel uit. Tenminste niet als je naar het IQ van een kind kijkt.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Schuldgevoel

Over de vrijwillige keuze voor flesvoeding wordt nog altijd heftig gediscussieerd, waarbij de emoties soms hoog oplopen. De een vindt het niet kunnen, de ander vindt het een fijnere optie. Soms komt dat door de nasleep van een bevalling, de andere keer komt het doordat het voeden met de borst te veel pijn doet. Gelukkig benadert de samenstelling van poedermelk de borstvoeding inmiddels zo dicht dat het in principe nagenoeg alles bevat wat je kindje nodig heeft.

Lees ook
Mag je je kind borstvoeding geven als je besmet bent met COVID-19?

Niet slimmer

En dus maakt het voor de intelligentie van je kind geen bal uit wat voor voeding hij of zij als baby heeft gekregen. Niemand hoeft zich dus meer schuldig te voelen om haar keuze voor flesvoeding een recent onderzoek stelt dat voor het IQ van je kind het niet uitmaakt of je nu borst- of flesvoeding geeft.

De ene helft van de baby’s werd dus veelal langdurig gevoed met borstvoeding, de andere helft niet. De deelnemers van het onderzoek worden langdurig gevolgd om ook de langetermijneffecten in kaart te brengen. Op hun zestiende zijn de deelnemers opnieuw onderzocht, waar ook hun IQ werd gemeten en naar hun prestaties op school werd gekeken. De onderzoekers vonden geen duidelijk verband tussen IQ en borst- of flesvoeding. En dat is misschien tóch fijn om even te weten, voor alle fles-moeders.

Bron: MotherlySciencefriday