Bewezen: sportief zijn in je zwangerschap zorgt voor een kortere bevalling

10.05.2021 10:35

Je kunt die 9 maanden zwangerschap ook een prachtig excuus vinden om eens lekker neer te ploffen op de bank, maar je kunt er ook voor kiezen om sportief bezig te blijven als je zwanger bent.

Want een beetje bewegen is natuurlijk altijd goed voor je, dat weet je heus zelf ook wel.

Floep, daar komt-ie

Maar als je zwanger bent dan kan het sportieve je ook helpen bij je bevalling. Want fitte moeders hebben gemiddeld gezien kortere bevallingen, blijkt uit onderzoek. Zwangere vrouwen die gemiddeld drie keer per week licht intensief sporten, brengen minder uren door in de verloskamer, blijkt uit de resultaten. Te ver erin doorslaan is nooit goed, vergeet dat niet. Je moet natuurlijk ook je rust pakken, want dat is net zo belangrijk als actief bezig zijn. Je baby moet ook de ruimte krijgen om te groeien. Maar dat beetje fietsen of wandelen kan zeker geen kwaad – 3 keer per week is helemaal mooi als richtlijn.

LEES OOK: November-baby’s zijn volgens de wetenschap goede sporters

Minder pijnlijk

Aan een onderzoek naar beweging tijdens de zwangerschap van de Technical University van Madrid deden 508 zwangere vrouwen mee. Ze werden verdeeld in twee groepen: de ene groep kreeg een licht intensief workout-programma opgelegd, dat ze drie keer per week moesten uitvoeren. De andere groep hoefde helemaal niet te sporten. De vrouwen die bleven bewegen, hadden een wat snellere bevalling. Dat was niet het enige verschil: de ‘sportieve’ moeders vroegen ook minder vaak om een ruggenprik of andere medische pijnbestrijding.

LEES OOK: Pijnbestrijding: welke opties zijn er thuis en in het ziekenhuis?

Bron: The Independent