Bewezen: kinderen die vaak scheten laten zijn gezonder

02.11.2023 10:25

Eh, schat: wat ruikt mama? Misschien niet ontzettend smakelijk, maar goed: scheten laten is best gezond. Zeker voor kinderen die in de groei zijn, blijkt.

We laten gemiddeld – allemaal dus – 25 scheten op een dag.

Scheten, ook wel bekend als winderigheid of flatulentie, ontstaan doordat gassen in je spijsverteringsstelsel vrijkomen. Deze gassen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals het inslikken van lucht tijdens het eten, het fermentatieproces in de darmen en de afbraak van bepaalde voedingsmiddelen.

Scheten laten kan helpen bij het verlichten van ongemak en het vrijkomen van overtollige lucht uit je maag en darmen. Het onderdrukken van scheten kan soms leiden tot buikpijn of een opgeblazen gevoel. Het is dus beter om scheten te laten wanneer dat nodig is.

Dit niet te veel eten

Sommig eten en drinken kan leiden tot meer scheetjes. Op zich niet erg, maar als je kind er veel last van heeft, kun je er op gaan letten. Als moeten ze het zeker niet inhouden, dus.

Verschillende voedingsmiddelen kunnen leiden tot een verhoogde gasproductie in de darmen, wat kan resulteren in meer winderigheid. Hier zijn enkele voedingsmiddelen en dranken die vaak geassocieerd worden met een toename in gasproductie:

  1. Peulvruchten: Bonen, linzen, kikkererwten en erwten bevatten veel vezels en suikers die moeilijk te verteren zijn, waardoor ze winderigheid kunnen veroorzaken.
  2. Koolsoorten: Kool, broccoli, bloemkool, spruitjes en andere koolsoorten bevatten vezels en suikers die gasproductie in de darmen kunnen stimuleren.
  3. Ui en knoflook: Deze bevatten bepaalde suikers en vezels die de darmbacteriën kunnen beïnvloeden en leiden tot meer winderigheid.
  4. Koolzuurhoudende dranken: Frisdranken en bruisend water bevatten koolzuur, wat gas in de maag kan veroorzaken en kan leiden tot boeren en winderigheid.
  5. Zuivelproducten: Sommige mensen kunnen moeite hebben met het verteren van lactose, de suiker in zuivelproducten, wat kan resulteren in winderigheid en buikpijn. Lactosevrije alternatieven zijn beschikbaar voor mensen met lactose-intolerantie.