Bevalling van een eerste kind duurt gemiddeld 12 tot 24 uur

27.05.2020 10:43

Als je in verwachting bent van je eerste kind, dan is het heel spannend, omdat je niet weet wat je in de bevalling te wachten staat. Gelukkig zijn er wat handige richtlijnen om je aan vast te houden.

Het verschilt per vrouw uiteraard, maar gemiddeld kom je uit op een eerste bevalling die gemiddeld 12 tot 24 uur duurt. De meeste baby’s worden bij een eerste bevalling van de moeder tussen de 12 en 16 uur geboren.

Dat is gerekend vanaf het moment dat je vliezen breken en daarna je eerste weeën beginnen. Een tweede bevalling gaat vaak sneller, omdat je lichaam dan al beter is voorbereid op het persen en je bekken weker zijn geworden. Je baby kan daardoor goed indalen. De bevalling gaat altijd in fases, en in het begin zul je ook nog niet veel pijn ervaren van de weeën. Maar de weeën worden steeds heftiger en je ontsluiting zal van 0 naar 10 centimeter gaan. Vanaf dat moment mag je persen.

Maar voordat je de eerste 5 centimeter ontsluiting hebt, dan zul je al zeker 12 uur bezig zijn. Vanaf het moment dat er 5 minuten tussen de weeën zitten, gaat het snel. Tijdens de derde fase, de overgangsfase, neemt de ontsluiting toe van 8 tot 10 centimeter. Dan komen je weeën elke minuut en dan gaat het vlug. Je hebt dan al gauw volledige ontsluiting en dan mag het persen beginnen: maar meestal voelt dit heel natuurlijk, omdat je die drang hebt. Hoe lang het persen duurt verschilt ook per vrouw, maar bij een eerste kind kun je rekenen op gemiddeld een uur. Sommigen doen het in een paar minuten, anderen in 2 uur.

Bron: 24Baby

De schattigste babyspullen voor jouw kleintje: