Betekent een kalme baby in je buik ook dat je een rustig kind krijgt?

08.12.2023 10:04

Een rustige babybuik in je zwangerschap: je voelt weinig harde schopjes en je voelt ook een grote draaibewegingen in je buik. Is het een teken dat je ook een kalm kind krijgt?

Nou, wat zegt de beweging in je buik tijdens je zwangerschap eigenlijk over de beweeglijkheid van je baby of peuter op latere leeftijd?

Het gedrag van een baby in de buik kan verschillen en er is geen gegarandeerde relatie tussen het gedrag in de baarmoeder en het temperament van het kind na de geboorte. Een rustige baby in de buik betekent niet per se dat je een rustig kind zult krijgen, en andersom ook niet dat een drukke buik een druk kind betekent.

Rustig aan, mama

Het gedrag van een baby in de baarmoeder wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de individuele kenmerken van de baby, de omgeving in de baarmoeder, en zelfs de activiteiten van de moeder. Na de geboorte spelen genetische factoren, omgevingsinvloeden en de ontwikkeling van de baby een rol bij het bepalen van het temperament en gedrag, dus of je kind stil kan zitten of niet, hangt van veel meer af dan van die zwangerschap. Ook of jij veel beweegt overdag maakt uit: als je druk bent overdag kan je baby rustiger zijn in je buik. Zodra je gaat liggen, wordt hij of zij wakker.

Bijna bevallen

Als je baby opeens minder beweegt in de buik, neem dan altijd contact op met je verloskundige. Je kunt contact maken met je baby door je handen op je buik te leggen en het daar warm te maken en zachtjes in de buik te drukken. Zo maak je je baby, die ook in je buik slaapt, gezellig wakker. Vlak voor je bevalling kan je baby ook rustiger worden: je kind is zich dan aan het voorbereiden op de grote weg uit de buik, de wijde wereld in.