Bestaan er potjes babyvoeding met 100 procent vitamines?

13.02.2023 09:26

Gezondheidsjournalist Tijn Elferink duikt in een voedingsonderwerp waar nog veel verwarring over bestaat: babyvoeding van Babe. Is dit gezonder dan andere potjes babyvoeding of niet?

Azadbari zegt dat veel van de kindervoeding die in de supermarkt ligt ongezond is. Daarvoor verwijst ze naar een rapport van Unicef en hieruit blijkt dat slechts dertig procent van de kindervoeding binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum valt. Het rapport gaat niet alleen over babyvoeding, maar ook over broodbeleg (zoals chocopasta en jam), kindertoetjes, ontbijtgranen (denk maar aan Kellogg’s), koeken en pakjes drinken.

Babyvoeding

Kindervoeding is iets anders dan maaltijden voor baby’s, zegt Iris Groenenberg, expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum. Volgens haar valt er wel wat op Babe af te dingen. Ze beweren ze bijvoorbeeld dat alleen voeding de beste superfoods bevat: ,,Superfoods bestaan niet; er bestaat niet één voedingsmiddel dat alles bevat wat je nodig hebt. Variatie is belangrijk”, zegt Groenenberg juist. Ook zou het per smaak minimaal acht ingrediënten hebben, maar, zegt Groenenberg: ,,Het is beter baby’tjes vanaf vier maanden te laten wennen aan losse smaken.” Dat het vrij is van gluten, lactose en allergenen is volgens haar zelfs onverstandig. ,,Het is goed om kinderen vanaf vier maanden bloot te stellen aan allergenen, juist om allergieën te voorkomen.”

En het volkorenhavermout dat er dan in zit: ,,Prima natuurlijk vanaf 12 maanden. Maar voor die tijd moeten de darmen nog wennen aan de vezels. Voeding voor jonge baby’s bevat daarom soms witte pasta of witte rijst, maar dat is in dit geval niet erg.”

,,Babe is voor acht maanden en ouder”, verduidelijkt Azadbari. Dat heeft ze op de website toen de tijd meteen aangepast. ,,Vanaf die leeftijd kun je meerdere ingrediënten tegelijk aanbieden.” Volgens de chef is het niet erg dat Babe geen lactose, gluten en andere allergenen bevat. Dit omdat er voldoende ander voedsel is voor baby’s waar die allergenen wel in zitten, dus daardoor krijgen ze het ook binnen. Azadbari zegt dat met superfoods ze producten bedoelen die ‘veel vitamines, mineralen en antioxidanten’ bevatten.

Babyvoeding in de supermarkt zou nauwelijks voedingsstoffen bevatten, volgens Azadbari. Zo laat Olvarit weten dat hun babyvoeding dezelfde hoeveelheid vitamines en mineralen bevat als zelfbereide voeding. ,,Potjes in de supermarkt bevatten wel degelijk voedingsstoffen”, zegt voedingstechnoloog IJsbrand Velzeboer, die Babe adviseerde. ,,Dat zie je ook gewoon op het etiket staan. Er wordt vast bedoeld dat die geen rijk palet aan voedingsstoffen bevatten, zoals bij Babe het geval is.”

Vitaminebehoud

Door Kesbeke werd Velzeboer erbij gehaald, de fabrikant van tafelzuren waar Babe mee samenwerkt. De milde hittebehandeling is wat Babe zo bijzonder maakt, stelt Oos Kesbeke, kleinzoon van oprichter Charles Kesbeke. Volgens Velzeboer wordt normale babyvoeding verwarmd tot minimaal 100 graden. Babe wordt bij 72 graden gepasteuriseerd en dat zorgt voor ‘100 procent vitaminebehoud’.

,,Bij een milde hittebehandeling gaan veel minder vitamines verloren” zegt Velzeboer. ,,Vitamines gaan altijd verloren, vooral vitamine C. Als je het sap van geperste sinaasappels bewaart op kamertemperatuur, dan is de vitamine C binnen een paar uur weg.” Er wordt door Azadbari benadrukt dat voeding zo snel mogelijk verwerkt wordt, waarom vitamines behouden blijven voor 80 procent. De claim over ‘100 procent vitaminebehoud’ heeft Babe inmiddels van de website gehaald.

Het Voedingscentrum adviseert om voedsel tot minimaal 75 graden te verwarmen om schadelijk bacteriën tegen te gaan. Dat wordt het ook, zegt Velzeboer. ,,De voeding van Babe wordt niet op 72 graden, maar tussen 75 en 80 graden verwarmd.” Ook dat is aangepast op de website van Babe.

Licht aangezuurd

Er is nog iets dat Babe veiliger maakt, volgens Velzeboer. ,,Om de voeding op een natuurlijke manier houdbaar te maken, wordt het licht aangezuurd met citroensap zonder dat het zuur de overhand neemt. Kijk maar naar een pot augurken, die kun je jaren bewaren. Daar heeft Kesbeke veel ervaring mee.” Dat maakt dat Azadbari pal achter haar product staat. ,,Mea culpa dat de communicatie over Babe niet helemaal correct was. Dat neemt niet weg dat we de beste kindervoeding hebben die er nu op de markt is.”

Oordeel babyvoeding

Het is in de basis een interessant idee op babyvoeding mild te verwarmen en aan te zuren met citroensap. Maar superfoods maken het er niet gezonder op en ook met een milde verwarming blijven vitamines niet behouden voor 100 procent. Het allerbeste is om babyvoeding zelf te maken, maar een potje af en toe is ook niks mis mee. Babe is dan een prima keuze.

 

Bron: AD