Beperkt kraambezoek door corona heeft voordelen: ‘Baby’s minder overprikkeld’

15.06.2020 09:42
kraambezoek

Door de coronacrisis stellen veel ouders het kraambezoek uit: ze laten daarom alleen opa en oma langskomen en houden afstand. Dat klinkt ongezellig, maar het heeft ook voordelen, blijkt nu.

Want baby’s zouden minder overprikkeld raken doordat er minder visite langskomt in die eerste kwetsbare tijd.

Experts merken dat baby’s minder vaak overprikkeld zijn door de coronacrisis. Dat komt niet alleen doordat ze minder bezoek ontvangen, met nieuwe geuren en geluiden, waar een baby aan moet wennen. Maar ook hun moeder is rustiger en minder druk bezig met anderen: dat merkt een baby ook. Alle aandacht is er voor het kleintje. Kinderpsychiater Singh pleit er dan ook voor om de rustigere kraamtijd door te zetten.

Nu even niet
En dat betekent dus: gebruikmaken van de coronatijd en al het vele bezoek lekker uitstellen tot je kind iets groter is. Na de eerste weken is bezoek al een stuk makkelijker te plannen, ben je zelf al wat fitter en opgeknapt en is je baby al meer gewend aan thuis en het leven buiten de buik. Probeer er als moeder ook van te genieten, hoe gek deze tijden ook zijn. Want het is geen groot nadeel voor de gezondheid van je baby, dat je weinig kraambezoek mag ontvangen. Zodra je hier positief over gaat denken, is de situatie van nu met het virus ook beter te behappen.

Momenteel geldt nog steeds als richtlijn en regel: beval je in het ziekenhuis, dan mag alleen de partner op bezoek komen. Beval je thuis, dan mag je in ieder geval geen kraamvisite ontvangen zolang de kraamzorg aanwezig is. Ook blijft belangrijk: laat het bezoek alleen doorgaan als niemand besmet is, klachten heeft of iemand heeft gezien die het coronavirus te pakken heeft (gehad). Wanneer deze maatregelen worden versoepeld, is nog niet duidelijk.

Bron: vakbladvroeg.nl

De leukste jurken en rokken om deze zomer mee door te komen: