‘Ik ken iemand met een belachelijk lange naam, maar o wee als we het afkorten’
‘De dochter van mijn vriendin heet zo, en ik vind het een erg lange naam. Belachelijk lang zelfs, voor een jong kind. Maar o wee als we het afkorten: dat mag niet van de ouders. Ze heet voluit Gwen-Savannah, en zo moet ze ook altijd genoemd worden.
Tja. Het is een flinke mond vol voor een kleine meid, zullen we maar zeggen.’
De betekenis van de naam
Voor veel ouders is de naamgeving van hun kind een moment van grote betekenis. De keuze voor een langere, dubbele naam zoals Gwen-Savannah is vaak het resultaat van zorgvuldige overwegingen, waarbij beide delen van de naam een speciale betekenis hebben.
- Gwen: Een Keltische naam die “gezegend” of “heilig” betekent, en die vaak geassocieerd wordt met wijsheid en innerlijke kracht.
- Savannah: Een naam die voortkomt uit het Spaanse woord voor een tropische grasvlakte, en die synoniem staat voor vrijheid, ruimte en natuurlijke schoonheid.
De combinatie van deze twee namen kan dus symbool staan voor een kind dat zowel gezegend is met innerlijke kracht als met een vrije, avontuurlijke geest. Het afkorten van zo’n naam zou betekenen dat een deel van die zorgvuldig gekozen betekenis verloren gaat.
In onze snelle maatschappij is het gebruikelijk om namen af te korten, vooral als ze langer zijn of meer dan één deel hebben. Dit gebeurt vaak uit gemak, of omdat mensen denken dat de naam te formeel of te lang is voor dagelijks gebruik. Maar soms willen ouders dat echt niet, en dat moet je dan ook accepteren. Elke naam, en vooral een samengestelde naam, heeft een diepgaande betekenis. Door de naam volledig uit te spreken, worden alle elementen van die betekenis erkend en gerespecteerd.
Vind jij dat ouders mogen weigeren dat een naam wordt afgekort?