‘Ik ben bang dat mijn ex te veel alcohol drinkt als de kinderen bij hem slapen’

25.06.2024 10:07

‘Als je uit elkaar gaat en er zijn kinderen in het spel, dan is dat altijd verdrietig. En pijnlijk, vooral voor de kinderen. Maar ik maak me ook zorgen om het co-ouderschap. Want mijn kinderen slapen om de week het weekend bij mijn ex, die nogal dol is op een biertje hier en daar.

En dus ben ik bang dat mijn kinderen zien dat hij te veel drinkt in het weekend. Juist omdat ik er nu niet meer bij ben om hem in de gaten te houden, kan hij zijn gang gaan. Natuurlijk zorgt hij goed voor onze drie kinderen, dat weet ik ook wel. Maar er zit iets bij hem verkeerd, iets verslavingsgevoeligs. Hij kan niet stoppen na twee of drie drankjes. En dan heb je wel de zorg over drie kleintjes. De breuk tussen ons valt hem ook zwaar: het was mijn keuze om bij hem weg te gaan. Het is wat hij moeilijk kan verwerken. Er is geen ander in het spel, het was gewoon op tussen ons. Het is goed zo. Ik woon lekker ergens anders en dat bevalt mij prima.

Bang dat mijn ex te veel alcohol drinkt

Kinderen zijn zeer gevoelig voor de emotionele toestand van hun ouders. Een dronken ouder kan wisselvallig of emotioneel onstabiel zijn, wat angst en verwarring bij kinderen kan veroorzaken. En dat weet ik maar al te goed. Het lastige is gewoon dat ik er niet echt wat van kan zeggen, omdat hij dan nog bozer wordt op mij. En dan werkt alles alleen maar averechts. We moeten het nu eenmaal samen doen, dit co-ouderen. Het valt me zwaarder dan ik dacht, omdat ik me gewoon zorgen maken om de veiligheid van mijn lieverds. Ze zeggen zelf dat het leuk was bij papa en verder zeggen een kleuter van 5 en een kind van 8 niet zoveel. Ik ga hen ook niet vragen naar of papa nog biertjes heeft gedronken, want dan maak ik er weer een ding van. Ik wil niet dat zij weten dat dit iets is wat speelt.

En dus, wat kan ik wel doen? Ik uit mijn zorgen bij mijn vriendinnen en die zeggen dat we echt naar een soort mediator moeten hiervoor. Omdat je uit elkaar bent, is het lastiger afspreken en bespreken hoe je dingen wilt. Ik heb gewoon liever dat hij pas begint met drinken als ze op bed liggen. Lijkt mij een prima normale voorwaarde. Maar hoe pak je het aan zonder dat we nog meer ruzie krijgen met elkaar? Het laatste wat ik wil is dat we elkaar gaan haten en dat hij woest is op mij. Want dan wordt ons contact nog verstoorder, en daar hebben de kinderen uiteindelijk het meeste last van.’