Baby’s omgewisseld: door fout in ivf bevallen 2 vrouwen níet van hun eigen kind

09.12.2022 09:49

Een grote fout in een ivf-kliniek heeft ervoor gezorgd dat twee vrouwen van elkaars kind zijn bevallen. De 2 embryo’s zijn omgewisseld en teruggeplaatst niet bij de moeder, maar bij een andere vrouw. Zo hebben de moeders niet hun biologisch eigen kind gekregen.

Na maanden kwamen ze er pas achter: al maanden voedden de vrouwen ‘de verkeerde baby’. Of in ieder geval: niet hun eigen baby. “Ik was angstig, voelde me bedrogen, boos en had een gebroken hart.”

Grootste fout

Moeder Daphna spant nu een rechtszaak aan tegen de kliniek. “Ik heb nooit de gelegenheid gehad mijn eigen kind te dragen of tijdens de zwangerschap een band met haar op te bouwen”, vertelde Daphna tijdens een persconferentie over de zaak. Ze twijfelde direct na de geboorte al over haar baby: ze leek niet op haar of haar man. Zeker omdat ze een andere huidskleur had. Toen hebben zij een onderzoek gestart.

De twee baby’s, beide meisjes, werden een week na elkaar geboren in september 2019. Drie maanden later kwamen de stellen er door middel van DNA-tests achter dat de kinderen waren omgewisseld.

Eigen kind

Uiteindelijk hebben de koppels ervoor de gekozen om de baby’s weer ‘om te ruilen’. Ze wilden toch hun biologisch eigen kind verder opvoeden, al hebben ze de eerste maanden van haar leven moeten missen door deze blunder. De ivf-kliniek ligt sindsdien onder vuur, maar wil niet reageren op het incident.

Bron: RTL Nieuws