Je baby na de geboorte onder de witte plak: wat is de functie van vernix?

Als je bent bevallen kun je het je waarschijnlijk nog goed herinneren, en als je zwanger bent ben je wel benieuwd: hoe ziet je baby er net na de geboorte uit? Waarschijnlijk komt hij of zij ter wereld in een dikke laag vernix. Maar wat is dat precies?
De vernix zit uiteraard al in je baarmoeder om je baby heen en beschermt de babyhuid tegen aminozuren in het vruchtwater, en helpt de babyhuid soepel te houden. Zonder vernix zou je baby geboren worden met een rimpelige en droge huid. Vanaf ongeveer week 20 tijdens de zwangerschap wordt de vernixlaag gevormd. Het is ook een isolatielaag: je baby kan zo zijn of haar temperatuur in de buik beter reguleren.
Ook voor je bevalling kan vernix een groot voordeel hebben: het maakt je baby gladder en glibberig. Daardoor kun je makkelijker persen: zonder vernix zou de babyhuid veel stroever aanvoelen. Je kunt dus maar beter een baby hebben met vernix, ja.
Weghalen na de geboorte?
Maar laat je het nou zitten na de geboorte? Dat kan, dat is op zich aan jou als moeder en vader. Als je baby heel veel vernix heeft, is het misschien fijner om iets weg te smeren. Maar dat hoeft zeker niet in de eerste uren na de geboorte.
- Het grijs-witte laagje bestaat uit dode huidcellen, eiwitten en vet.
- Na de geboorte mag het laagje best een paar daagjes op de babyhuid blijven zitten. Het gaat er meestal bij het eerste badje vanzelf en gemakkelijk af. Er wordt geadviseerd de vernix zeker 24 uur te laten zitten voordat je je baby wast.
- Haal het wel uit plooitjes bij je baby, dus tussen de armen, benen en geslachtsdelen. Anders kan het daar gaan irriteren of muf gaan ruiken.
- Als de vernix groenig of gelig is: dan heeft je baby in het vruchtwater gepoept en kan je beter wel je baby gelijk schoonmaken.
Of je baby veel witte smeer op zijn of haar huid zal hebben zitten na de bevalling, is niet met zekerheid te zeggen. Het verschilt per baby. Als je baby na de uitgerekende datum wordt geboren, is de kans groter dat je baby weinig vernix heeft. Premature baby’s hebben ook minder huidsmeer, net als baby’s die via een vaginale bevalling ter wereld komen. Via een keizersnede bevallen zou juist weer een indicatie zijn voor meer smeer. In ieder geval is het iets moois dus, en kan het absoluut geen kwaad als je baby veel vernix heeft.