Onderzoek: goed teken als je baby aan het eind van je zwangerschap actief in de buik is

24.08.2022 11:31

Volgens experts is een drukke baby in je buik hebben een goed teken. Je kunt misschien nog amper slapen door alle schopjes en porren in je zij, maar ach, alles voor die kleine.

Wiebelen, hikken, reageren op prikkels die zijn zintuigen opvangen: je baby is in je buik met van alles bezig. Dat voel jij aan het gewiebel in je buik.

Helemaal niets om je druk om te maken, zeker niet aan het eind van je zwangerschap. Een erg drukke baby – die je plotseling veel meer voelt bewegen dan anders – kan ook een voorteken zijn van dat de bevalling gaat beginnen. Je kind communiceert zo al een beetje met de buitenwereld. Net voordat je gaat bevallen verandert je hormoonhuishouding: zo maak je prostaglandine aan om de baarmoedermond te verweken.

Als je bijna gaat bevallen, gaat je baby ook indalen in je bekken. Dat kun je ook voelen. Je kind zal eerst nog lekker gebruikmaken van de ruimte in de buik om zich vervolgens lekker te nestelen met zijn hoofdje naar beneden. Je kunt dat voelen als je kind zich bijvoorbeeld met zijn voetjes of armen afzet om zo beter te kunnen liggen in de geboortehouding. En hoe verder je bent in je zwangerschap, hoe minder vruchtwater er is, waardoor je alle draaiingen en koprollen extra goed voelt. Ach, wel zo gezellig. Voor je het weet is je baby geboren en ligt je kind in een eigen bedje te slapen – en niet meer in mama’s buik.

Wil je weten of alle bewegingen in je buik normaal zijn? Dit is handig om te weten:

  • Je baby kan drukker worden als jij rust neemt of als je net hebt gegeten
  • Als je zelf actief bent voel je je kind minder goed bewegen
  • Een ongeboren baby slaapt niet langer dan een uur in je buik, dus veel langer dan dat liggen ze niet helemaal stil
  • De meeste baby’s zijn ’s middags en ’s avonds het meest actief

Volg hier de leukste tweeling van Nederland op Instagram:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tess (@tessaheinhuis)

Bron: Ouders van Nu