‘Kun je je baby achterlaten bij een oppasmeisje jonger dan 15 jaar?’

08.07.2024 12:00

‘Ik twijfel: mijn baby is heel makkelijk en gaat gewoon lekker om 19 uur slapen, dus voor een oppas is het niet veel werk. Wij hebben voor dit weekend een optie voor een jonge oppas, maar dat meisje is pas 14 jaar. Kan ik mijn baby daar met een gerust hart bij achterlaten, of is zij veel te jong om op ons kind te letten?

In principe gaat het dus om een avond waarin ze niet veel hoeft te doen, hoogstens één fles melk maken en die geven in zijn bedje. Maar goed, het staat me wel ergens tegen dat de oppas zo jong is. Waar ligt de grens wat leeftijd betreft? Want je moet wel in nood kunnen ingrijpen, en dan is ze eigenlijk zelf nog een kind… We zijn ook niet vijf minuten van huis, we gaan toch naar een andere stad. Dus dat is zeker een half uur rijden.

Is zij te jong om op te passen?

Natuurlijk kunnen we contact met haar houden via de app, maar goed, als het echt nodig is, zijn we er niet heel snel. En dan krijg ik er gewoon buikpijn van, dat ik mijn baby van negen maanden achterlaat bij iemand die nog zo jong is en onervaren is. Maar goed, leeftijd zegt niet alles. Een 14-jarige kan zeer verantwoordelijk en capabel zijn, terwijl een oudere tiener misschien minder betrouwbaar is. Het is belangrijk om te beoordelen of de oppas de benodigde vaardigheden en het verantwoordelijkheidsgevoel heeft om voor een baby te zorgen, maar in dit geval ken ik dit meisje niet persoonlijk, dus kan ik dat lastig inschatten.

Het gaat ons niet om het geld: dat een jong meisje goedkoper is dan een oudere oppas. Er zijn gewoon geen anderen te vinden. We twijfelen enorm dus, maar het aanbod aan oppassers in de buurt is gewoon niet zo groot in de zomerperiode. Dan kunnen er maar weinig meiden oppassen en mag je blij zijn als je een paar uur weg kunt en uberhaupt iemand vindt. Ergens denk ik, het komt heus goed, waarschijnlijk slaapt onze zoon gewoon die paar uur dat we weg zijn door en merkt niemand iets. Maar 14 jaar blijft erg jong om op te passen, zegt mijn hart.’