Vanaf 2023 krijgt iedere vrouw een zelftest voor baarmoederhalskanker opgestuurd
Met de benen wijd liggen om een uitstrijkje te maken bij de huisarts: behoorlijk ongemakkelijk. Nu krijgt iedere vrouw vanaf volgend jaar een zelftest baarmoederhalskanker thuis opgestuurd. Met dit bevolkingsonderzoek worden afwijkingen sneller opgespoord.
Hoe fijn als je dit nu automatisch ontvangt. Niet meer het ongemak voelen bij de huisarts. Het was al mogelijk om een thuistest te doen, waardoor je dus niet naar de huisarts moet. Maar om die test te krijgen, moet je dit wel altijd zelf aanvragen. Vanaf volgend jaar ligt de test dus automatisch bij je thuis op de mat. Eigenlijk is de reden dat dit gedaan wordt, om mensen aan te sporen om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek.
Baarmoederhalskanker zelftest
D66 is gekomen met het idee om de testen standaard opgestuurd te krijgen. In de Tweede Kamer heeft de meerderheid ook het voorstel gesteund, waardoor dit nu mogelijk is. De vrouwen die voor het eerst in 2023 uitgenodigd zou worden voor het bevolkingsonderzoek, krijgen meteen de zelftest opgestuurd. Wanneer uit de test komt dat je HPV (humaan papillomavirus) hebt, dan moeten je wel alsnog naar de huisarts. HPV is namelijk het virus wat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.
Ze hebben gekeken hoeveel procent van de vrouwen tussen de 30 en 60 jaar oud meededen met het bevolkingsonderzoek. Maar 55% deed hier dus aan mee, dat is veel te weinig volgens D66. De partij hoopt dus op deze manier vrouwen aan te sporen mee te doen met het bevolkingsonderzoek, en denken dus dat die zelftest daarvoor zorgt.
Bevolkingsonderzoek
Ongeveer tweehonderd vrouwen in Nederland sterven aan baarmoederhalskanker. Naast dat kun je ook geen kinderen meer krijgen, als dit bij je is geconstateerd. Wanneer je op tijd, dus vroeg genoeg en regelmatig meedoet met een screening, kan het worden voorkomen dat je te laat ontdekt dat je baarmoederhalskanker hebt. Dr. Nienke van Trommel van het in kanker gespecialiseerde Antoni van Leeuwenhoek heeft dit bevestigd. “Baarmoederhalskanker heeft een lange aanloop. Er zit dertien tot vijftien jaar tussen de besmetting met het hoog-risico HPV, ook humaan papillomavirus genoemd, en de daadwerkelijke kanker die het kan veroorzaken. Door die lange aanloop kunnen we er goed periodiek op screenen.” zegt Nienke van Trommel.
Een uitstrijkje (PAP-test)
Wanneer je de screening ondergaat, wordt er een uitstrijkje gemaakt. Hieruit kan je op sporen of je HPV hebt, wat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Als ze in je uitstrijkje zien dat je HPV hebt, dan ontvang je hier een brief over binnen vier weken als je met het onderzoek meedeed. De brief is afkomstig van de regionale screeningsorganisatie, hierin staat de uitslag en eventueel advies ervoor. De uitslag varieert van niets afwijkends (PAP 1), ietwat afwijkend (PAP 2), matig afwijkend (PAP 3a), iets meer dan matig afwijkend (PAP 3b), ernstig afwijkend (PAP 4), zeer afwijkend en niet goed te beoordelen (PAP 5).