Wat houdt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap in en hoe kun je merken dat je dit hebt?
Heb je ooit gehoord van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap? Zo nee, hoe merk je dit en wat houdt het precies in? Bij een normale zwangerschap nestelt een bevrucht eitje in de baarmoeder, maar dit kan ook anders. Bij sommige kan het eitje buiten de baarmoeder terecht komen.
Dit is gevaarlijk en wordt dan ook een buitenbaarmoederlijke zwangerschap genoemd.
Betekenis buitenbaarmoederlijke zwangerschap
We weten allemaal hoe een normale zwangerschap in zijn werk gaat. Wanneer je eicel bevrucht is, zal de eicel zijn werk doen in de baarmoeder. Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is dit dus niet het geval. De eicel zal zich gaan nestelen buiten de baarmoeder, hierdoor kan er natuurlijk nooit een levende baby op de aarde komen. Het is dus enorm gevaarlijk. Minder dan 1 op de 100 zwangerschappen heeft last van de zwangerschap buiten de baarmoeder.
Doordat de eicel niet gaat nestellen in de baarmoeder zal het gebeuren op één van de volgende plekken:
De eileiders: Dit komt het meeste voor, bijna altijd.
Eierstokken: Dit is soms het geval.
Buikholte: Dit is heel soms het geval, maar de minste kans.
Hoe behandel je een zwangerschap buiten de baarmoeder?
Wanneer je erachter bent gekomen dat je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt, zijn er gelukkig wel behandelingen voor.
Ik zal ze voor je op een rijtje zetten.
- Jezelf in spanning laten en hopen dat je lichaam het zelf afbreekt. Hiervoor is het wel nodig dat er elke week een afspraak is om je bloed te controleren.
- Je kan een injectie krijgen met medicijnen.
- Er is een mogelijkheid om de eileider of zwangerschapsweefsel weg te laten halen halen door de gynaecoloog met behulp van een operatie.
Samen męt je gynaecoloog ga je rond de tafel zitten en bespreken welke behandeling het beste bij jou past. Het is niet zomaar iets, dus alles moet wel duidelijk zijn besproken en je moet goed zijn geïnformeerd.