Als je kind veel te vroeg wordt geboren: een baby krijgen na 22 weken

17.11.2019 19:00

Elk jaar worden er 15 miljoen baby’s te vroeg geboren. Dat zijn 1 op de 8 kinderen. Met te vroeg bedoelen we vóór 37 weken zwangerschap.

Dan is er sprake van een ‘premature geboorte’. Vandaag is het Wereld Prematuren Dag, een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor te vroeg geboren kinderen en hun ouders.

De vroegst geboren baby, tot nu toe bekend, is Amillia. Ze werd met 22 weken geboren in Amerika. En dat terwijl baby’s volgens wetten in dat land pas vanaf 23 weken levensvatbaar zijn. Maar ze verbaasde alle artsen en overleefde alles, tegen alle verwachtingen in. Amillia woog bij haar geboorte 283 gram. Haar voetjes waren zo klein, kleiner dan een 1-euro muntstuk. Ze was 24 centimeter lang.

Moeder Sonja (37), kan nu jaren later, met een gerust hart ademhalen. “Ze groeide op tot een hele gewone baby. Artsen zeiden tegen me: ‘Dit is een wonder. De meeste baby’s die zo vroeg ter wereld komen overleven het niet’. Sonja had last van infecties tijdens haar zwangerschap en haar weeën begonnen al bij 19 weken. De dokters konden het nog even uitstellen, maar niet voor lang. Vooral haar longen en hersenen waren nog onontwikkeld toen ze werd geboren. Uiteindelijk is het goedgekomen met haar, maar artsen blijven waarschuwen: ‘dit gebeurt bijna nooit, dat het goed gaat. Eigenlijk is het te veel gevraagd van zó’n kleintje.

Bron: The Guardian