Als je borstvoeding geeft, kun je niet opnieuw zwanger worden: klopt dat?

21.03.2023 12:56

Kun je opnieuw zwanger worden als je borstvoeding geeft, of is dat een natuurlijke anticonceptie? Er bestaan wat twijfels over.

Het antwoord is: het is geen anticonceptiemiddel.

Dus ja, het is mogelijk om zwanger te worden terwijl je borstvoeding geeft, hoewel het minder waarschijnlijk is dan bij vrouwen die geen borstvoeding geven. Dit komt doordat de hormonen die verantwoordelijk zijn voor het stimuleren van de melkproductie, prolactine genaamd, ook de ovulatie kunnen onderdrukken. Dit effect kan echter variëren en is afhankelijk van factoren zoals de frequentie en duur van de borstvoeding, het tijdstip van de dag en de leeftijd van de baby.

Vaak geven

Geef je borstvoeding, dan ben je dus inderdaad minder of niet vruchtbaar, maar 100% zeker weet je dat niet. Het werkt alleen als er voldaan wordt aan een aantal voorwaarden. Zo moet de moeder dag én nacht borstvoeding geven. Tussen de voedingen mag niet langer dan 4 uur (overdag) of 5 uur (’s nachts) zitten. Kolven werkt minder goed omdat de borstvoedingshormonen dan minder geprikkeld worden. Daarnaast werkt het alleen als de baby geen bijvoeding krijgt en de moeder nog geen menstruatie heeft gehad.

Als je borstvoeding geeft en niet wilt zwanger worden, is het belangrijk om te weten dat anticonceptie nog steeds nodig is om er zeker van te zijn. Er zijn verschillende anticonceptiemethoden beschikbaar die veilig kunnen worden gebruikt tijdens de borstvoeding, zoals condooms, hormonale anticonceptiepillen, intra-uteriene apparaten (IUD’s) en progestageen-alleen anticonceptiepillen of -injecties. Het is belangrijk om met je arts te overleggen welke anticonceptiemethode het beste bij je past.

Bron: AD