Alleen op déze manier krijg je een roodharig kind (zonder dat je zelf rood haar hebt)

01.02.2020 09:58

Bijna 90 procent van de mensen wereldwijd heeft bruin of zwart haar. Blond en rood haar, dat zijn dus bijzondere kleuren.

Of je kind een bos rode haren krijgt, dat hangt van een aantal dingen af.

Slechts 2 procent van alle mensen op deze wereld heeft van nature rood haar. Hoe de haarkleur van je baby wordt bepaald? De haarkleur van je baby wordt bepaald door verschillende genen, maar voor het grootste deel door het MC1R-gen. Sommige ouders dragen een variatie van dit gen met zich mee. Je hebt dan een speciaal gen. Je kunt dit speciale gen ook doorgeven aan je kind, als jij en je partner beide drager zijn van dit gen. Dan krijgt je kind ginger hair.

Het kan dus dat er in jullie familie niemand rood haar heeft, en dat jullie dat zelf ook niet hebben, maar dat je kind wordt geboren met rossig en rood haar. Dit gebeurt niet vaak, overigens. De precieze tint van iemands haar hangt af van meerdere genen. Het is zeldzaam dat je kind rood haar krijgt als je zelf niet die haarkleur hebt. Zeker als je bruin of zwart haar hebt, dan hebben deze genen meestal de overhand. Overigens zijn kinderen met rood haar en blauwe ogen het meest zeldzaam ter wereld: die combinatie komt het minst vaak voor.

Volg ons @mamamagazinenl ook op Instagram! 

Bron: Famme